Japonia nu mai este atât de pacifistă, vinde avioane de luptă dezvoltate împreună cu Marea Britanie și Italia
Japonia anunță că vinde avioane de luptă.
În cea mai recentă mișcare de îndepărtare de politicile sale pacifiste, Cabinetul japonez a aprobat exportul de noi avioane de luptă pe care le dezvoltă împreună cu Marea Britanie și Italia.
Cabinetul a relaxat normele privind exportul de arme pentru a permite vânzarea avioanelor către țările cu care Japonia a semnat pacte de apărare și unde nu există un conflict în curs de desfășurare.
Invocând amenințările reprezentate de China și Coreea de Nord, Japonia s-a angajat să dubleze cheltuielile militare până în 2027.
Autoritățile informează că fiecare vânzare de avioane de luptă va necesita aprobarea Cabinetului.
În decembrie 2022, Japonia s-a alăturat unei colaborări între Marea Britanie și Italia, denumită Tempest, pentru a dezvolta acest nou avion de luptă care va folosi inteligența artificială și senzori avansați pentru a ajuta piloții.
Avioanele ar trebui să fie desfășurate până în 2035 - în ceea ce reprezintă primul parteneriat de dezvoltare a echipamentelor de apărare încheiat de Tokyo cu o altă țară în afară de SUA.
Vizită în SUA
Cea mai recentă mișcare vine înaintea vizitei oficiale a prim-ministrului Fumio Kishida în SUA din aprilie, unde se așteaptă ca acesta să sublinieze alianța dintre Tokyo și Washington și disponibilitatea țării sale de a se implica mai mult în parteneriatele de apărare.
De asemenea, Kishida a mai spus că permiterea exportului de avioane de război către țări terțe este "necesară" pentru a menține credibilitatea capitalei Tokyo ca partener în alte viitoare proiecte internaționale de apărare.
"Planul de fabricare a avioanelor de luptă cu capacități esențiale pentru securitatea națiunii noastre trebuie să fie realizat pentru a ne asigura că apărarea națiunii noastre nu va fi compromisă", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshimasa Hayashi, conform BBC.
Dar, ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara, a precizat că Japonia va rămâne în continuare angajată față de "filosofia de bază a unei națiuni pacifiste", trecând prin "procese de decizie stricte" pentru exporturi.
Fără armată, doar autoapărare
După cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia, ocupată de SUA, a adoptat o constituție care prevede că țara renunță la război și la folosirea forței pentru a rezolva disputele internaționale. Constituția nu recunoaște oficial armata și o limitează la capacitățile de autoapărare.
De asemenea, a impus o interdicție privind exportul de arme, care a fost relaxată pentru prima dată în 2014, sub conducerea premierului din perioada aceea, Shinzo Abe.
În decembrie 2023, Japonia a relaxat și mai mult regulile pentru a permite ca vânzarea de arme letale pe care le fabrică în baza unor licențe străine să fie exportate în țara în care își are sediul cel care deține licența.
Acest lucru a deschis calea pentru ca Tokyo să trimită rachete de apărare antiaeriană Patriot în SUA. Rachetele Patriot se numără printre cele mai avansate arme furnizate de SUA Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News