Data publicării:

Japonia găzduiește o întâlnire privind reconstrucția Ucrainei și promite un nou tratat fiscal - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Japonia a găzduit luni prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal în Tokyo pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei, promițând un nou tratat fiscal bilateral și alte măsuri de sprijin pentru companiile japoneze în timp ce războiul din Ucraina continuă.

"Japonia a fost și continuă să fie alături de Ucraina", a spus prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, într-un discurs la deschiderea discuțiilor, în cadrul cărora a anunțat un nou tratat fiscal bilateral și începerea negocierilor pentru un tratat de investiții, fără a oferi detalii.

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina intră în cel de-al treilea an, Japonia a promis peste 10 miliarde de dolari în ajutor financiar, arătând solidaritate cu efortul de război al Kievului. Japonia nu poate oferi sprijin militar direct, deoarece exportul de arme letale este interzis.

Shmyhal a declarat printr-un traducător că întâlnirea marchează un nou capitol în relațiile Japonia-Ucraina, adăugând că ucrainenii nu vor uita niciodată sprijinul Japoniei. El a spus că speră să vadă mari producători auto, inclusiv Toyota, că vor deschide facilități de producție în Ucraina.

Întâlnirea survine după luni de negocieri în Statele Unite referitoare la un pachet de ajutor militar în valoare de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina și alții, cu președintele Joe Biden împingând pentru adoptarea sa în ciuda opoziției din partea republicanilor duri.

"S-a descurcat destul de bine, în ciuda faptului că singurii parteneri care au fost cu noi a fost Japonia", a spus Serhii Marchenko, ministrul ucrainean al Finanțelor, la conferința de presă, referindu-se la situația actuală a bugetului Ucrainei.

La întâlnirea de reconstrucție, Kishida a spus că Japonia va sprijini companiile de capital de risc din Ucraina, a promis relaxarea controalelor de viză și a spus că agenția guvernamentală JETRO va deschide un nou birou în Kiev.

Aproximativ 50 de companii japoneze au semnat acorduri cu parteneri ucraineni la conferință, în domenii precum agricultură, energie și infrastructură. Valoarea totală a acordurilor nu a fost dezvăluită.

Kishida și Shmyhal "au confirmat importanța consolidării sprijinului internațional pentru Ucraina" evidențiind rezultatele întâlnirii, în pregătirea Conferinței de recuperare a Ucrainei din Germania în iunie, conform unui comunicat comun emis după întâlnire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel