Data publicării:

ISW: Rusia este pregătită să riște pierderi în aviație pentru a avansa în direcția Avdiivka

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie ilustrativă, de la Ramaz Bluashvili, Pexels
Fotografie ilustrativă, de la Ramaz Bluashvili, Pexels
Pierderile anterioare de aeronave rusești au determinat Rusia să reducă temporar activitatea aviatică în întreaga Ucraina, conform ISW. Cu toate acestea, ISW a declarat că "15 aeronave și piloți calificați pierduți în două săptămâni nu sunt de neglijat pentru Rusia" având în vedere numărul total estimat de 300 de aeronave Sukhoi din baza lor aeriană.

Forțele rusești sunt dispuse să riște alte pierderi în aviație pentru a obține "avantaje tactice" pe linia Avdiivka-Donetsk, a afirmat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pe 2 martie, potrivit Euromaidanpress.

Forțele armate ucrainene au doborât 15 aeronave rusești începând cu 17 februarie. La 23 februarie, Forțele Aeriene ucrainene au raportat doborârea celei de-a treia aeronave ruse A-50, folosită pentru supravegherea radar pe distanțe lungi.

Colonelul Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că forțele ruse nu au desfășurat aeronavele A-50 de detectare radar pe distanțe lungi deasupra Mării Azov în ultimele șase zile, în urma distrugerii unei aeronave A-50 la 23 februarie. El a mai adăugat că "absența aeronavelor A-50 obligă aeronavele ruse Su-34 și Su-35 să zboare mai aproape de țintele lor pentru a efectua atacuri."

"Pierderile anterioare ale aeronavelor rusești au determinat forțele ruse să reducă temporar activitatea aviatică în întreaga Ucraina, dar rata crescută a pierderilor de aviație rusești în Ucraina în ultimele săptămâni nu a determinat forțele ruse să reducă semnificativ activitatea aviatică tactică," cred analiștii. Conform estimărilor ISW, "forțele ruse au stabilit temporar superioritate aeriană limitată și localizată în ultimele zile ale capturării Avdiivka."

"Se pare că forțele ruse încearcă să restabilească această superioritate aeriană limitată și localizată pentru a sprijini avansurile tactice rusești în direcția Avdiivka," precizează raportul. ISW a mai raportat că armata rusă a decis că înaintarea operațiunilor ofensive cu sprijin aerian depășește riscul de a pierde mai multe aeronave.

Conform estimărilor ISW, pierderea a 15 aeronave și posibil a câtorva piloți extrem de calificați în decurs de două săptămâni nu este "neglijabilă" pentru armata rusă, care probabil dispune de aproximativ 300 de luptătoare Sukhoi.

Ultimele date de la armata ucraineană arată că Rusia a pierdut 347 de aeronave de la începutul invaziei la scară largă.

Forțele ruse folosesc aeronava A-50 pentru a ghida atacurile aeronavelor de atac, pentru a detecta avioanele ucrainene și atacurile cu rachete în aer, și pentru a transmite semnale radio de la trupele de pe linia frontului la sediile din spate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel