Istoria zilei: 7 martie. Ziua primului apel telefonic
Ușor îngrijorați că Europa s-ar putea face că nu-i vede, americanii și-au propus să fie precum vecina dornică de vorbă mereu. Cum această îndeletnicire era ușor incomodată de distanța mare dintre cele două continente și de un ocean între ele, au venit cu altă soluție. Astfel, pe 7 martie 1926, a avut loc prima convorbire telefonică transatlantică. De atunci, doar Internetul a mai urmat. Și acum să vedem pe plaiurile noastre ce s-a mai întâmplat.
Autor: Răzvan Băltărețu
Fapte diverse:
7 martie 1441 - Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei. El deținea această funcție pe lângă cea de comite al Timișoarei și de ban al Severinului. De atunci, modă continuată și de Mihai Viteazul, a rămas vorba: “Banul face legea”, cel de Severin în cazul de față.
7 martie 1471 - Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, a atacat Moldova, dar Ștefan cel Mare l-a învins la Soci, lângă Bacău. Lupta mai mult a fost dată de oastea lui Ștefan cel Mare, pentru că oastea lui Radu cel Frumos a fost ocupată cu fuga, în frunte cu liderul lor.
7 martie 1876 - Oficiul de Patente al SUA brevetează invenţia telefonului. Cel creditat cu ea a fost Alexander Graham Bell, inginer şi om de ştiinţă american. Acea zi este blestemată de toți soții care au fost întrerupți de-a lungul timpului de cel mai nepotrivit apel, cel al soției.
7 martie 1912 - Roald Amundsen a anunţat descoperirea Polului Sud. El de fapt l-a descoperit în decembrie 1911, dar s-a folosit de scuza că a fost drumul lung și a anunțat abia în martie.
S-au născut azi:
7 martie 1785 - S-a născut Alessandro Manzoni, scriitor italian (decedat în 1873). Ocupat cu munca de scriitor, a rămas drept un mare romancier prin romanul “I Promessi Sposi”.
7 martie 1924 - S-a născut Kobo Abe, scriitor, fotograf și inventator japonez (decedat în 1993). După ce o vreme a condus o trupa de teatru cu care punea în scenă spectacole similare cu teatrul absurdul din Europa, mai spre finalul vieții și-a luat zilele rămase și s-a retras în munți.
7 martie 1960 - S-a născut Ivan Lendl, jucător de tenis din fosta Cehoslovacia. A reușit performanța de a fi numărul 1 ATP timp de 270 de săptămâni.
Decese:
7 martie 1274 - A murit Toma d'Aquino, teolog și filosof italian, canonizat în 1323 (născut în 1225). În 1273, a trecut printr-o experiență ciudată pe care mulți au luat-o drept viziune, ales al Domnului. Posibil să fi suferit un atac cerebral, pentru că după n-a mai scris nimic și un an mai târziu a murit.
7 martie 1809 - A murit Jean Pierre Francois Blanchard, inventator francez, pionier al aeronauticii (născut în 1753). Ciudat, dar inventatorii în acest domeniu sunt, cu precădere, fie din Franța, fie din Anglia, fie din România. S-ar putea crede că voiau să fugă cât mai repede și cât mai sigur.
7 martie 1997 - A murit Edward Mills Purcell, fizician american (născut în 1912). În 1952, a primit premiul Nobel pentru Fizică datorită descoperirii rezonanței magnetice nucleare în solide și lichide, însă, a împărțit premiul cu Felix Bloch. Dacă ar fi știut ei prețul de azi al unui examen RMN, probabil că nu s-ar fi grăbit cu moartea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News