Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 24 februarie
Pentru că se simțeau constrânși și nebăgați în seamă între granițele țării lor, americanii și-au zis să se facă auziți la scară globală. Astfel, din 24 februarie 1942, SUA și-a mutat vocea pe radio, moment marcat de inaugurarea postul “Voice of America”. În secolul 21, această “voce” se aude de către 123 de milioane de ascultători în 44 de țări, cu 1 500 de ore de știri și diverse emisiuni în fiecare săptămână. Gata, următoarele evenimente nu vor mai avea atâtea cifre.
Autor: Răzvan Băltărețu
24 februarie 303 - Împăratul roman Galerius publică edictul prin care se începe persecuția creștinilor în Imperiul Roman de Răsărit. Peste 10 ani vine Constantin cel Mare și taie de pe lista de distracții această îndeletnicire a finalului de săptămână romană.
24 februarie 1582 - Papa Grigore al XIII-lea face o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani (calendarul gregorian). Om avea noi rădăcini romane, dar se pare că lor le ieșeau ceva mai bine reformele.
24 februarie 1960 - A început procesul intentat “pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii “inculpați” erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu (cunoscut și sub pseudonimul de Păstorel) și Nicolae Steinhardt. Deși era vorba de niște intelectuali, comuniștii nu s-au chinuit cu un limbaj de lemn acuzator mai elevat.
24 februarie 1987 - În urma meciului de la Monte Carlo cu Dinamo Kiev, Steaua București a câștigat Supercupa Europei. Pentru suporterii mai tineri trebuie specificat că pe vremea aceea se practica un sport numit fotbal. Da, semăna cu cel de azi, doar că echipele românești mai și câștigau.
S-au născut azi:
24 februarie 1929 - S-a născut Marga Barbu, actriță de teatru și film (decedată în 2009). Deși a fost decorată în 2004 cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de cavaler, ar trebui să-i fie recunoscută și altă performanță. A fost, timp de 30 de ani, căsătorită cu scriitorul Eugen Barbu.
24 februarie 1955 - S-a născut Alain Prost, pilot francez de Formula 1. A venit, a condus și a plecat spre bătrânețe cu patru titluri de campion mondial. În ‘89 titlul i-a fost precedat și urmat de cele ale lui Ayrton Senna.
24 februarie 1955 - S-a născut Steven P. Jobs, co-fondator Apple Computer și CEO al Pixar și Apple. Jobs, împreuna cu S. Wozniak, a ajutat la popularizarea calculatorului personal spre sfârșitul anilor '70 și în prima decadă a secolului 21 a smartphone-ului. La așa o zi mare, Google va fi copleșit cu căutări de citate de-ale lui Steve și Facebook-ul le va prelua cu drag. Ziua va trece cu like-ul la vedere.
Decese:
24 februarie 1815 - A murit Robert Fulton, inventator american (născut în 1765). Printre escapadele lui prin lumea vaselor cu aburi, a construit și primul submarin funcțional. Napoleon Bonaparte a fost extravagantul care l-a comandat, iar submarinul a fost denumit Nautilius.
24 februarie 1923 - A murit Edward Williams Morley, chimist și fizician american (născut în 1838). A colaborat cu A. Michelson și, ulterior, cu D. Miller în realizarea experienței Michelson-Morley. Astfel a infirmat teoria eterului universal prin care a netezit drumul pentru teoria relativității a lui Einstein.
Citește și:
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 23 februarie
Istoria la zi. Ce s-a întâmplat pe 22 februarie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News