Data publicării:

Israelul îşi vaccinează soldaţii care luptă în Fâşia Gaza. Sunt vizați și rezerviștii, dar ei pot refuza

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Israelul îşi vaccinează soldaţii care luptă în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a anunţat duminică lansarea unei campanii de vaccinare a soldaţilor săi împotriva poliomielitei, o boală al cărei virus a fost detectat în apele reziduale din Fâşia Gaza după nouă luni de război între Israel şi gruparea teroristă Hamas, informează AFP.

O tulpină a acestei boli virale, care nu mai este endemică în zilele noastre decât în două ţări din lume (Pakistan şi Afganistan), a fost descoperită în mai multe eşantioane de ape reziduale prelevate în Fâşia Gaza, au anunţat joia trecută guvernul israelian şi liderii grupării Hamas aflaţi la putere în acest teritoriu palestinian asediat.

„În baza acestor descoperiri, s-a decis de către armata israeliană, în coordonare cu Ministerul Sănătăţii, ca trupele care operează în zonă să se vaccineze împotriva virusului”, o decizie adoptată pentru a asigura atât sănătatea „soldaţilor, cât şi a cetăţenilor israelieni”, a precizat armata israeliană duminică într-un comunicat de presă.

Autorităţile din Israel, a continuat armata, „au început deja o vastă operaţiune de vaccinare a trupelor terestre”, inclusiv a rezerviştilor, care pot totuşi să refuze să se vaccineze. Această campanie ar putea viza mai multe sute de mii de militari. Armata israeliană a refuzat din motive de securitate să comunice numărul soldaţilor mobilizaţi în Fâşia Gaza.

Ea a indicat totodată că depune eforturi în această perioadă pentru a trimite în Fâşia Gaza vaccinuri împotriva poliomielitei „pentru populaţia” acestui teritoriu palestinian, în care trăiesc aproximativ 2,4 milioane de persoane. În momentul descoperiri virusului, Ministerul Sănătăţii din cadrul Guvernului Hamas din Gaza a denunţat „o catastrofă sanitară”.

Deşi niciun caz de poliomielită nu a fost detectat la oameni până acum în Gaza, „această descoperire este extrem de îngrijorătoare”, a declarat vineri, la Geneva, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Christian Lindmeier. O astfel de descoperire era 'din păcate aşteptată', a adăugat el, dată fiind situaţia sanitară din Fâşia Gaza, devastată de nouă luni de conflicte armate.

Ostilităţile au fost declanşate pe 7 octombrie 2023, când organizaţia teroristă Hamas a desfăşurat un atac fără precedent în sudul Israelului, care a dus la moartea a 1.195 de persoane, în majoritate civili, potrivit unei numărători întreprinse de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

În semn de ripostă, Israelul, care a promis că va distruge Hamas, desfăşoară de atunci o campanie militară care a făcut până în prezent 38.983 de morţi, în majoritate civili, conform datelor anunţate de Ministerul Sănătăţii al acestei mişcări islamiste din Gaza.

Poliomielita este o boală extrem de contagioasă, cauzată de un virus care invadează sistemul nervos şi care poate să ducă în doar câteva ore la paralizii ireversibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel