Data actualizării:
Data publicării:

VIDEO Israelul ar fi lovit un spital din Gaza, reacții internaționale. Netanyahu: Teroriștii barbari au atacat spitalul, nu IDF

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
O rachetă lansată din Israel ar fi lovit devastator un spital din Gaza. 

UPDATE: Premierul Benjamin Netanyahu spune că ”teroriștii barbari” din Gaza au atacat spitalul, nu IDF (Forțele de Apărare ale Israelului). 

"Pentru ca întreaga lume să știe: teroriștii barbari din Gaza sunt cei care au atacat spitalul din Gaza, nu IDF", afirmă el într-o declarație. "Cei care ne-au ucis cu cruzime copiii, îi ucid și pe copiii lor", a mai spus el, potrivit Times of Israel. 

UPDATE: Armata israeliană a negat marți responsabilitatea pentru un atac asupra unui spital din Gaza, spunând că informațiile militare au sugerat că spitalul a fost lovit de o lansare eșuată de rachetă de către grupul militar Jihadul Islamic Palestinian, conform Reuters: ”Informațiile din mai multe surse pe care le avem în mâinile noastre indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea eșuată a rachetei care a lovit spitalul din Gaza”.

Mișcarea Jihadul Islamic în Palestina, cunoscută în Occident ca Jihadul Islamic Palestinian, este o organizație islamistă palestiniană fondată în 1981, al cărui obiectiv este distrugerea Statului Israel și fondarea unui stat palestinian suveran și islamic.

UPDATE: Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat marți că atacurile asupra infrastructurii civile nu sunt în conformitate cu dreptul internațional.

După o videoconferință de urgență a liderilor Uniunii Europene, Charles Michel a spus că raportul ”pare a fi confirmat”. 

UPDATE: Protestatarii atacă ambasada Israelului din Amman.

UPDATE: Se pare că racheta ar fi fost rezultatul unei lansări greșite de către Hamas. Nicio activitate aeriană a Israelului nu a fost raportată la momentul atacului. În schimb, ar fi coincis cu lansarea de rachete asupra Israelului, arată Israel War Room. 30-40% dintre rachetele Hamas explodează greșit și aterizează scurt în Fâșia Gaza.

UPDATE: Videoclipul obținut de Reuters a arătat mai multe ambulanțe care soseau la un alt spital din Gaza transportând persoane rănite la spitalul Al-Ahli al-Arabi. Un bărbat se clătina, sângerând abundent din cap. Un băiat era purtat pe o targă.

UPDATE: Armata israeliană a afirmat că încă analizează toate detaliile cu privire la rapoartele asupra atacurilor atât asupra spitalului, cât și asupra școlii.

UPDATE: Atacul aerian al Israelului asupra unui spital din Gaza este un ”genocid” și o ”catastrofă umanitară”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președinției palestiniene, Nabil Abu Rudeineh.

De asemenea, premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a condamnat atacul drept ”crimă îngrozitoare”, spunând că țările care susțin Israelul poartă responsabilitatea.

UPDATE: Ministerul de Externe al Qatarului a emis, de asemenea, o declarație în acest sens. ”Extinderea atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza prin includerea de spitale, școli și alte centre de populație este o escaladare periculoasă”, se arată în comunicat.

UPDATE: Președintele statului Palestina, Mahmud Abbas, și-a anulat întâlnirea cu Joe Biden

UPDATE: Ministerul de Externe al Iordaniei a emis marți o declarație în care condamnă ferm atacul Israelului asupra unui spital din Gaza. Declarația a subliniat necesitatea de a oferi protecție internațională poporului palestinian și a făcut apel la unirea imediată a eforturilor pentru a opri războiul din Gaza.

UPDATE: Și Turcia a reacționa. Recep Tayyip Erdogan declară că ultimul exemplu din atacurile Israelului, lovirea unui spital, este lipsit de orice valoare umană.

Egiptul a denunţat ”în cei mai puternici termeni” un atac aerian israelian asupra unui spital din Gaza care a ucis sute de palestinieni, declarând că comunitatea internaţională trebuie să intervină urgent pentru a opri astfel de încălcări, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, publicat marţi seara, arată Reuters. Egiptul solicită comunității internaționale să intervină. 

Justin Trudeau, premierul Canadei, declară că atacarea unui spital este ilegală. El afirmă că știrile care vin din Gaza sunt devastatoare: ”Este oribil, inacceptabil”. 

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a decretat trei zile de doliu în urma unui atac aerian mortal asupra unui spital din Gaza. În urma atacului, au murit 500 de palestinieni, a informat presa de stat.

"Ceea ce are loc este genocid. Facem apel la comunitatea internațională să intervină imediat pentru a opri acest masacru. Tăcerea nu mai este acceptabilă", se arată într-un comunicat emis de Organizația de Eliberare a Palestinei, ca răspuns la atac, mai transmite Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel