Israel ar fi încercat să trimită arme Iranului prin Grecia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
f-4 phantom
f-4 phantom

Contrabandiștii israelieni de arme au încercat să trimită părți de avioane F-4 Phantom în Iran, via Grecia, încălcând astfel embargoul la care este supus comerțul cu arme, potrivit unor probe secrete deținute de agenția guvernamentală a SUA, Homeland Security Investigations (HSI), în colaborare cu serviciul Greciei care cercetează infracțiunile financiare (SDOE), scrie Ekathimerini.

Proba văzută de sursa citată arată că operațiunea s-a desfășurat în două etape: prima în decembrie 2012, iar  a doua în aprilie 2013. În ambele cazuri, oficialii au urmărit pe teritoriul Greciei containere pline cu părți de F-4. Încărcătura a fost trimisă printr-un curier din orașul israelian Binyamina-Giv'at cu destinația Iran, țară care are o flotă numeroasă de aeronave F-4.

Drept intermediar ar fi fost folosită o companie greacă înregistrată cu numele Tassos Karras SA, cu sediul în Votakinos, în apropiere de centrul Atenei. SDOE a descoperit că această companie era una "fantomă".

O instanță din Atena a hotărât în luna noiembrie a anului trecut ca încărcătura să nu fie confiscată, ci remisă autorităților americane.

SUA au impus sancțiuni împotriva Iranului în 1979, după revoluția prin care a fost detronată dinastia Pahlavi. Sancțiunile au fost extinse în 1995 pentru a include și firmele care fac afaceri cu guvernul Iranian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel