Data publicării:
Isărescu avertizează. Riscul dobânzilor scăzute
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează că dobânzile real negative practicate de marile bănci centrale ale lumii ar putea direcţiona un nou flux de capitaluri speculative spre România. S-ar putea opri, la fel ca și până în 2008, în sectorul imobiliar, creând o nouă bulă imobiliară.
"Să ne amintim că nu au trecut nici zece ani de atunci, cum România spunea în 2006-2007- 2008 'avem investiţii străine directe de 15 - 19 miliarde de euro, riscul este mic'. (...) Rezervele creşteau, economia duduia până la bubuială şi cursul se aprecia. Am trăit cu toţii această iluzie a intrărilor de capital", atrage atenția Mugur Isărescu.
"Şi acum se vorbeşte de aceleaşi lucruri cu dobânzile astea scăzute, bătând spre zero. Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune banul deoparte, vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă. Acum vede că e penalizat, cu dobânzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care-i dă sentimentul că îi va creşte valoarea. Dar creşte până într-un punct. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului... până când unul strigă: “împăratul este gol”. După aceea se schimbă percepţia", a explicat Isărescu, potrivit Mediafax.
Isărescu: Creşterea preţurilor la carburanţi a fost tendenţioasă
Guvernatorul BNR a amintit că analiza structurii investiţiilor străine din perioada 2005-2008 a dovedit că au fost foarte multe achiziţii de terenuri sau imobile realizate doar în scop speculativ.
"Am spus-o şi atunci, că la Otopeni nu poate nimeni să spună dacă cineva vine să cumpere pământ în interes speculativ sau ca să stea acolo (...) Lucrurile se complică când încerci să obţii date mai sensibile. Ce gânduri aveţi cu investiţia, când faceţi investiţia propri-zisă, de unde luaţi banii?", a completat guvernatorul BNR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News