Irlanda susţine că există în continuare "numeroase probleme de rezolvat" între Marea Britanie şi UE privind Brexit-ul
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Există în continuare "numeroase probleme de rezolvat" între Marea Britanie şi Uniunea Europeană pentru a ajunge la un acord privind Brexit-ul, cu o zi înainte de un summit european crucial şi cu două săptămâni până la ieşirea Londrei din blocul comunitar, a afirmat miercuri premierul irlandez Leo Varadkar, potrivit AFP.

"Sunt convins că toate părţile vor cu adevărat să se ajungă la un acord până la sfârşitul lunii", data prevăzute pentru ieşirea din UE, a declarat Leo Varadkar în cadrul unei reuniuni la Dublin.

"Există un drum spre un posibil acord, dar rămân numeroase probleme de rezolvat", a adăugat el.

După o lungă şedinţă de negocieri care s-a prelungit marţi până la miezul nopţii, discuţiile au fost reluate miercuri dimineaţă la Bruxelles în încercarea de a ajunge la un acord şi de a evita un 'no deal' potenţial catastrofal din punct de vedere economic.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, urmează să prezinte situaţia în cursul după-amiezii în faţa ambasadorilor la UE ai celor 27 de state membre, în ajunul summitului, care teoretic este ultimul înaintea Brexit-ului programat pentru 31 octombrie.

Premierul Boris Johnson a ajuns la putere la sfârşitul lunii iulie cu promisiunea de a pune în aplicare cu orice preţ Brexit-ul, deja amânat de două ori, la data respectivă, chiar şi fără acord.

Însă o lege votată recent de parlamentari îl constrânge să ceară o amânare din partea UE în lipsa unui acord până sâmbătă, la o zi după summitul european.

În faţa unei comisii parlamentare, ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a declarat miercuri dimineaţă că guvernul va respecta legea. "Dar este important ca noi să ieşim la 31 octombrie", a afirmat el.

"Toate eforturile guvernului sunt concentrate" pe obţinerea unui acord, a dat el asigurări, adăugând că există o dorinţă comună de a se ajunge la o înţelegere.

Discuţiile cu Bruxellesul se concentrează pe două chestiuni sensibile: modul de a se evita revenirea la o frontieră între Irlanda, stat membru al UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, stabilind în acelaşi timp controale vamale, şi dreptul de aprobare acordat autorităţilor nord-irlandeze asupra acordului de ieşire, lucru pe care statele UE nu îl vor.

În propunerea Londrei, Irlanda de Nord rămâne în teritoriul vamal al Regatului Unit, dar aplică regulile comunitare pentru produsele destinate Uniunii Europene, potrivit unor surse europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel