Iran vs. Israel. Generalul (r) Cătălin Tomescu: Intervenția care va schimba poza geostrategică din Orientul Mijlociu
Generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, primul comandant al Corpului Multinaţional Sud-Est, a vorbit despre tensiunile din Orientul Mijlociu și pericolele de escaladare ale conflictului din Israel.
Într-un interviu la Defense România, Generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, primul comandant al Corpului Multinaţional Sud-Est, a vorbit despre iminența atacului Iranului asupra Israelului.
„Israelul va trebui să facă față la un atac multi-dimensional, care poate să vină din mai multe părți, dar cheia este Iordania, din punctul meu de vedere. Iordania e singura țară care poate să dea aprobare de survol Iranului, ceea ce nu cred că se va întâmpla.
De asemenea, e clar că Statele Unite ale Americii au reluat procesul de asigurare a unei forțe de răspuns mai ales în capabilități antiaeriene, după ce a retrimis portavioanele și mai multe vase de luptă. Prin urmare, susținerea SUA rămâne aceeași. Bineînțeles că în plan politic, americanii desfășoară o activitate intensă pentru a încerca să aplaneze escaladarea conflictului, dar în plan militar nu se dezic“, a precizat generalul Cătălin Tomescu.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Cum e situația în Israel, înainte de atacul Iranului. Mărturia unei românce: Ne-am obișnuit cu anormalul
De ce trebuie să aibă grijă Israelul
În cazul unui atac din partea Iranului și a aliaților acestuia din Liban și Yemen, generalul Tomescu e de părere că răspunsul Israelului trebuie să fie unul bine cântărit, astfel încât să nu agraveze anumite animozități ale unor actori din regiune.
„De asemenea, ambele părți, din punctul meu de vedere, vor să-și atingă obiectivul, numai că Israelul are un avantaj, având în vedere justețea actelor pe care le desfășoară, dar și aici trebuie să țină cont de ripostă, pentru a nu-și pune lumea musulmană în cap, cu precădere anumiți aliați occidentali și anumite state. Aici aș vrea să scot în evidență atitudinea Turciei.
Președintele Recep Tayyip Erdoğan a spus că dacă se continua așa, va lua măsuri drastice, chiar de intervenție. Acest lucru va fi un dezastru dacă s-ar întâmpla, deoarece Turcia are un statut de țară membră NATO și acest lucru ar duce la discuții și la convulsii fundamentale, atât în Organizație, cât și în afara ei.
CITEȘTE ȘI - Ministrul Angel Tîlvăr, întrevedere cu ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar
În al doilea rând, o intervenție a Turciei în mod direct, schimbă total poza geostrategică din Orientul Mijlociu. Există o justețe din partea Israelului, dar trebuie să vadă la ce nivel ripostează și la ce nivel acționează.
Și în grupul statelor occidentale sunt câteva țări care doresc discuții și negocieri pentru a încerca oprirea conflictului. E foarte greu! E un subiect vechi de 70 de ani și chiar dacă s-a aflat pe toate agendele, nu s-a ajuns la rezultat. Ideea e că mai devreme sau mai târziu, trebuie să se găsească acea linie prin care conflictul să poată să fie oprit, pentru că de ambele părți sunt pierderi umane majore“, a mai precizat generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News