ÎPS Teodosie, REACȚIE la criticile că a împărtășit mai mulți enoriași
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
IPS Teodosie: Nu pot să sărut icoanele cu mască
IPS Teodosie: Nu pot să sărut icoanele cu mască
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului a transmis sâmbătă, ca urmare a apariţiei unor imagini în care ÎPS Teodosie a săvârşit taina împărtăşaniei pentru mai mulţi enoriaşi, printre care şi copii, cu o singură linguriţă, că arhiereul nu a încălcat nicio lege sau canon. 

'Actul de împărtăşanie a pruncilor nu este ilegal, pentru că ÎPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc care ar interzice actualmente acest lucru. Ca ierarh, acesta a ţinut o legătură intensă cu clerul şi credincioşii în toată perioada de restricţie şi le-a făgăduit expres că-i va aştepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtăşanie, când se va relua accesul credincioşilor.' 

'Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioşilor'

'Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumita autonomie în păstorirea clerului şi credincioşilor, prin urmare, având făgăduinţa, dată deja, ÎPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufleteşte, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioşilor, prin arhiereul care îşi exercita misiunea încredinţată de Biserică', se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Împărtăşania are caracter sacru

În comunicat se menţionează că, în concepţia bisericii, împărtăşania are caracter sacru, ca şi obiectele cultice prin care această taină se săvârşeşte, şi nu trebuie asimilată administrării unui aliment, astfel că nu se poate supune legilor mirene şi niciunui fel de restricţii de această natură.

'Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup), ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnica, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorica între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii', precizează Arhiepiscopia Tomisului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel