Ionuț Vulpescu: Moartea sopranei Mariana Nicolesco, o pierdere incredibilă pentru România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Fostul ministru al Culturii Ioan Vulpescu, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, afirmă că moartea Marianei Nicolesco reprezintă "o pierdere incredibilă" pentru România, pe care a cinstit-o prin tot succesul ei.

"O voce mare şi-a început tăcerea: Mariana Nicolesco. Pofta ei de viaţă mi-a arătat că muzica inimii e cea care contează într-o lume în care răsună ignoranţa şi nefericirea. Nu i-a fost niciodată ruşine că e româncă, dimpotrivă, România era conştiinţa rădăcinilor ei, de care era mândră şi pe care a cinstit-o prin tot succesul ei. A fost, cum spun italienii, un personaggio. Vocea ei pe scenă şi în viaţă avea ceva particular. Apropierea noastră - prin cultură, dialog şi umor, din care se năşteau poveşti fabuloase, pe care o să le păstrez în amintire - s-au concretizat într-o bucurie pentru melomani", a scris Vulpescu pe Facebook.

El aminteşte că în anul 2015, când era ministru al Culturii, a contribuit "la dezvoltarea, alături de Mariana Nicolesco, a festivalului dedicat Haricleei Darclee, la Brăila", şi îndeamnă la păstrarea memoriei marii artiste.

"Ministerul a acordat atunci, ca şi în 2017, o sumă consistentă, după ani în care nu ajungea decât un mărunţiş ridicol pentru scena culturală a Brăilei. Iar eforturile Marianei Nicolesco au făcut atunci din Brăila un reper cultural. Aşa cum Mariana Nicolesco a avut grijă de memoria Haricleei Darclee, va trebui şi noi să avem grijă de memoria Marianei Nicolesco. Nu pentru că vocea ei ar putea fi uitată, ci pentru că artiştii nemuritori, ca ea, merită cinstirea şi recunoştinţa publicului independent de timp. Transmit criticului de artă, Radu Varia, cel care a însoţit-o în viaţă pe Mariana Nicolesco, regretele mele, tristeţea şi compasiunea mea, dar şi mulţumirile pentru că am avut ocazia să cunosc, prin ei, frumuseţea destinelor unite de dragostea pentru cultură. E o pierdere incredibilă pentru România (...). Ne părăseşte artista care a avut cele mai multe premiere de la Scala şi care acum e protagonista unei tragedii pe care niciunul dintre noi nu ştim să o acceptăm. Dumnezeu să o odihnească!", a mai transmis Ioan Vulpescu.

Marea soprană Mariana Nicolesco a murit vineri la vârsta de 73 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel