Iohannis, succesorul lui Stoltenberg? Ambasadoarea SUA la NATO spune când am putea afla deznodământul
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Administrația Prezidențială a României
Foto: Administrația Prezidențială a României
Ambasadoarea SUA la NATO a spus când ar putea fi obținut un acord privind succesorul lui Jens Stoltenberg.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a susținut că un acord asupra succesorului actualului secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, ar putea fi obţinut până la summitul Alianței, transmite Agerpres. Acesta se va desfăşura la Washington în perioada 9-11 iulie, relatează agenţia EFE.

"Obiectivul nostru este să avem totul pregătit pentru summitul de la Washington", a afirmat Julianne Smith la o întâlnire virtuală cu presa, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO ce va avea loc joi şi vineri la Praga.

Ambasadoarea SUA la NATO, despre Mark Rutte: Nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura



Potrivit acesteia, aliaţii "continuă să dezbată" asupra celor doi candidaţi propuși pentru postul de secretar general al NATO. Este vorba despre Mark Rutte, premierul Olandei, și Klaus Iohannis, președintele României.

"Aşa cum este bine cunoscut, Mark Rutte beneficiază de un sprijin puternic, dar nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura. Prin urmare, ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front", a explicat Julianne Smith.

Totodată, ambasadoarea SUA la NATO a mai spus că summitul de la Washington va fi "un moment perfect pentru a celebra leadership-ul remarcabil al lui Jens Stoltenberg" şi "în acelaşi timp ar fi ideal pentru anunţarea succesorului său, indiferent cine va fi în cele din urmă".

"Aliații NATO sunt focalizați pe procesul de selectare a viitorului secretar general"



Atunci când a fost întrebată dacă se teme că această desemnare ar putea fi afectată de numirile în principalele posturi ale instituţiilor UE după alegerile europarlamentare, Julianne Smith a răspuns că "este ceva ce Alianţa poate gestiona".

"Aliaţii NATO sunt focalizaţi pe acest proces, procesul NATO de selectare a viitorului secretar general. Cred că am avansat mult în acest sens. Sper că până la summitul din iulie va fi încheiat", a mai declarat Julianne Smith.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel