Iohannis și Cîmpeanu, la ONU. „Este un lucru remarcabil și onorant pentru România”, a spus ministrul / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este și preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), aspect care îl face să fie una dintre personalitățile din România cu cea mai înaltă funcție internațională.

Fondată în 1961, la Montréal (Québec,Canada), Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF), este o instituţie multilaterală care susţine cooperarea şi solidaritatea între instituţiile universitare francofone şi favorizează dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării. Acesta reunește universități, rețele academice și centre de cercetare științifică, folosind limba franceză. Cu o rețea de 1007 de membri în 119 de țări, este una dintre cele mai mari asociații de instituții de învățământ superior și de cercetare din lume.

Sorin Cîmpeanu se află la al doilea mandat la AUF, mandat care va expira în 2025. „Alegerea președintelui a fost făcută prin vot secret, adică nimeni nu a putut influența votul”, a zis ministrul la DC News.

„Facem proiecte de susținere între mediul economic și mediul academic, între universități și societate, de adaptare a ofertelor universităților la cerințele societății. Avem proiecte care vizează dezvoltarea francofoniei științifice. Este vorba de susținerea calității activităților științifice din cele peste 1000 de universități. Sunt proiecte care finanțează aceste lucruri”, a zis Sorin Cîmpeanu.

AUF s-a aflat în prima linie pentru a ajuta universitățile care au fost nevoite să-și închidă porțile în pandemie. De asemenea, AUF a luat măsuri de sprijin pentru refugiații din Ucraina, a mai spus ministrul Educației.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a spus că mai multe despre proiectele AUF se vor discuta, în septembrie, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care va avea loc la New York, în Statele Unite ale Americii.

La acest eveniment vor participa atât Klaus Iohannis, cât și Sorin Cîmpeanu. „Klaus Iohannis va coprezida componenta de educație din Adunarea Generală ONU. Este un lucru remarcabil și onorant pentru România. Voi fi în delegația președintelui. Voi participa și în calitate de președinte AUF la secțiunea dedicată”, a zis Sorin Cîmpeanu. La Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se vor discuta cele mai importante teme de educație la nivel mondial.

Misiunea AUF



Punct de referință al cooperării universitățiilor din spațiul francofon. AUF promovează cooperarea academică între instituțiile sale membre într-un spirit de solidaritate, complementaritate și schimb de cunoștințe. Astfel, contribuie la vitalitatea unei zone științifice în limba franceză, cu respectarea diversității culturilor și limbilor.


AUF însoțește instituțiile academice și actorii lor. AUF oferă studenților, profesorilor și cercetătorilor servicii, cum ar fi mobilitatea de finanțare, furnizarea de programe de gradul online sau de sprijin pentru proiecte de cercetare. Aceasta ajută instituțiile în modernizarea lor (actualizarea sistemului de management al programelor de auto-evaluare și evaluare; facilitatea de pregătire a proiectelor). Oferă sprijin special instituțiilor aflate în criză (Haiti, Coasta de Fildes, Mali).


AUF se angajează în arena internațională. AUF este implicată în proiecte internaționale; pune expertiza sa în serviciul agențiilor de dezvoltare și a țărilor Francofone. Aspectele AUF internaționale legate de evoluția învățământului superior sunt: masificarea educației, evaluarea și clasificarea universităților, accesul femeilor la învățământul superior, utilizarea educație digitală, etc.

De ce avem nevoie de „România Educată”?

Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. „România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică. http://www.romaniaeducata.eu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel