Iohannis, magistraţi eliberaţi din funcţie. Procurorul Preda, printre ei
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de eliberare din funcţie a mai multor magistraţi
Printre aceştia se află şi procurorul Iulian Preda de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni. În 2016, Iulian Preda a fost suspendat din funcţie de Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a trimiterii în judecată după ce a depus acte pentru a participa la un concurs din care reieşea că nu a colaborat cu Securitatea. Ulterior, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti s-a constatat că a avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi.
'În calitate de procuror, Iulian Preda a participat la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 16 aprilie - 6 iulie 2010, fiind admis pentru funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte, precum şi la concursul organizat în perioada 22 martie - 19 iunie 2013, în urma căruia a fost admis pentru funcţia de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa', arătau anchetatorii. Cu ocazia înscrierii la ambele concursuri, Iulian Preda a depus declaraţii întocmite pe propria răspundere din care rezulta că nu a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990, declaraţiile fiind date în vederea producerii unor consecinţe juridice pentru sine, respectiv ocuparea unor funcţii de conducere pentru care legea instituie incompatibilitatea cu calitatea de agent sau colaborator al fostei Securităţi.
Constatarea PÎCCJ
'Prin sentinţa civilă pronunţată în anul 2013 de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, irevocabilă prin decizia pronunţată de ÎCCJ - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal în 2015, s-a constatat însă că inculpatul Preda Iulian a avut calitatea de colaborator al Securităţii, în accepţiunea prevăzută de art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii', a constatat PÎCCJ.
Potrivit probatoriului, în anul 1986, Iulian Preda era electrician la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte şi a semnat un angajament de colaborare cu organele de securitate, prin care urma să furnizeze acestui serviciu secret, sub numele conspirativ 'Marius', informaţii referitoare la 'mediul tinerilor fără ocupaţie, care frecventează baruri, ceainării, videoteci şi se pot angrena în activităţi necorespunzătoare ce pot aduce atingere într-un mod sau altul securităţii statului'. În dosarul de reţea din arhiva fostei Securităţi avându-l ca titular pe Preda Iulian au fost identificate şase note informative olografe scrise şi semnate de inculpat sub pseudonim (în perioada 1986 - 1987)
Alţi magistraţi eliberaţi din funcţie
Tot miercuri, şeful statului a semnat decretele privind eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi ca urmare a pensionării acestora. Astfel, au fost eliberaţi din funcţia de judecător la Curtea de Apel Craiova - Doina Lupea şi Tania Ţăpurin, din funcţia de judecător la Tribunalul Tulcea - preşedintele secţiei penale a acestei instanţe, Marinela Pescăruş, precum şi Elena Neacşu şi Valeria Andrecencu, din funcţia de judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea - Carmen Cristiana Ilina, din funcţia de judecător la Tribunalul Timiş - Ana Petruţa, din funcţia de judecător la Tribunalul Călăraşi - Traian Enache, din funcţia de judecător la Tribunalul Maramureş - Viorica Ielciu, din funcţia de judecător la Tribunalul Sibiu - Maria Dejugan, din funcţia de judecător la Curtea Militară de Apel, delegat în funcţia de vicepreşedinte al acestei instanţe - colonel magistrat Aurel Dumbravă, din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa - Gheorghe Neacşu.
[citeste si]
De asemenea, preşedintele Iohannis a semnat eliberarea din funcţia de judecător la Tribunalul Sălaj a lui Patriţiu Dărăban - în temeiul art. 83 alin. (1) teza a II-a din Legea nr. 303/2004.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News