Data publicării:
Iohannis, avertisment privind măsurile Guvernului: Nu are dreptul!
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, astăzi, cu prilejul lansării în limba română a ”Cartei Albe a IMM-urilor din România”, că, indiferent cât de ambițios ar fi un program de guvernare, nu are dreptul să contravină cerințelor esențiale de stabilitate și predictibilitate de care economia are nevoie.
În context, Klaus Iohannis a vorbit despre execuţia bugetară din prima jumătate a anului, dar şi despre recentele măsuri anunţate care ar afecta mediul de afaceri.
”De exemplu, în ciuda creşterii economice record de 5,7% pe primul trimestru şi a expansiunii considerabile a consumului, execuţia bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privinţa colectării veniturilor - care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creşterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie”, a spus Klaus Iohannis.
[citeste so]
El a subliniat că îngrijorarea din mediul de afaceri din România cu privire la măsurile recent anunţate are motiv.
”Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privinţa implicaţiilor pe care unele măsuri recent anunţate le pot avea asupra economiei. Aşa cum am spus şi la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esenţiale ale acestuia - atât fiscale cât şi sociale - nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte pe care românii şi mediul investiţional îl aşteaptă”, a punctat Iohannis.
Avertismentul lui Iohannis
Președintele a adăugat că ”acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine şi îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenţia Guvernului şi coaliţiei politice că o asemenea relaţie dintre stat şi mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă şi investiţii importante, de care România are mare nevoie”.
Președintele a subliniat: ”Consider că este esenţial ca noul Guvern să se aşeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea şi importanţa lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări şi dezbateri, prin evaluări riguroase în privinţa impactului economic, care să ofere garanţia că economia nu va avea de suferit”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News