Ioan Mircea Paşcu, avertisment: Un conflict militar NATO-Rusia nu s-ar putea încheia decât nuclear
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Dacă Rusia ar ataca România, ar fi în război cu întregul NATO, iar un eventual conflict militar între Rusia şi NATO "nu se poate încheia decât nuclear", avertizează europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării. În plus, Pașcu atrage atenția și atenția asupra unui alt pericol, acela al modificării granițelor Europei, în contextul evenimentelor care au loc în Scoția și care ar putea declanșa reapariția unui val de tensiuni în mai multe zone ale bătrânului continent.

România este protejată prin apartenența la NATO și prin măsurile și acțiunile decise la summit-ul din Țara Galilor, a explicat, luni, la RFI, europarlamentarul social-democrat Iona Mircea Pașcu. 

Întrebat cât de mare e riscul ca Rusia să lanseze o ofensivă militară împotriva României?, Ioan Mircea Pașcu a răspuns: "Eu cred că acest risc trebuie să fie ponderat de faptul că Rusia realizează că atunci va fi în război cu întregul NATO. Că e vorba de România, că e vorba de ţările baltice, în clipa în care a făcut un asemenea gest, chiar dacă va nega că nu e vorba de forţele sale armate, repetând cele pe care le afirmă în mod necredibil de atâta vreme în legătură cu ce se întâmplă în Ucraina, tot nu va fi crezută şi va exista o stare de război între Rusia şi NATO, provocată de Rusia. Or acest lucru, credem noi, nu se va întâmpla", spune Ioan Mircea Paşcu.

Risc de modificare a granițelor în Europa

În opinia sa, există un alt scenariu care ar trebui urmărit, în contextul în care Scoția urmează să decidă  pentru independență prin referendum. "Această inversare de tendinţă poate să declanşeze un val de modificare paşnică a graniţelor în vestul Europei. E vorba de faptul că exemplul Scoţiei probabil va încuraja Catalonia, va face să reapară tensiunile din Belgia şi aşa mai departe".

Citește și Scoția, independență. Krugman, mesaj pentru scoțieni: Să vă temeți foarte tare!

Ioan Mircea Paşcu atenționează, în continuare, că dacă "acest val de modificare paşnică a graniţelor în vestul Europei, dacă se declanşează, se va întâlni cu valul de modificare a graniţelor pe cale violentă, pe care Rusia l-a iniţiat deja" și, atunci, întreaga comunitate internaţională va fi pusă în faţa unor schimbări de mare-mare profunzime şi nu ştiu dacă vom şti să le administrăm".

Un conflict militar între Rusia şi NATO nu se poate încheia decât nuclear

Întrebat dacă este probabil în clipa de faţă un conflict militar între Rusia şi NATO, Ioan Mircea Paşcu a răspuns: "Un asemenea conflict nu se poate încheia decât nuclear, ceea ce ar provoca un cataclism nuclear de proporţiile celui pe care am încercat să-l evităm în timpul Războiului Rece şi eu nu cred că se va ajunge până acolo. Însă în orice caz, să nu uităm că protecţia oferită de NATO prin articolul 5 este îndreptată împotriva unei agresiuni. Dar ce facem cu subversiunea, pe care iată că în acest război hibrid ruşii o folosesc destul de frecvent. Eu cred că NATO trebuie întărit şi există elemente în comunicatul final din Ţara Galilor că NATO vizează inclusiv acest aspect al subversiunii, al atacurilor sub linia radarului, care ar activa articolul 5", a precizat Ioan Mircea Pașcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel