Bătălia din sondaje pentru funcția de primar general al Capitalei. Un candidat are șanse reale să-l bată pe Nicușor Dan, dar nu e luat în calcul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Sondajele de opinie realizate în rândul bucureștenilor evită să-l ia în considerare pe candidatul cu șanse reale să-l bată pe Nicușor Dan.

Mai multe sondaje apărute în mass media în ultimele săptămâni arată diferențe semnificative în ceea ce privește locurile fruntașe pentru alegerea primarului general al Capitalei. De exemplu, sondajele comandate de Cristian Popescu Piedone îl dau pe acesta pe primul loc, în timp ce sondajele prezentate de instituții de presă favorabile lui Nicușor Dan, precum cel de mai jos, îl cotează pe actualul primar cu prima șansă pentru un nou mandat. De asemenea, sondajele realizate la comanda Partidului Social Democrat o arată pe Gabriela Firea pe locul 2, la mică distanță de actualul primar general, iar pe Piedone mult în spate.

Într-un nou sondaj INSCOP comandat de News.ro, Nicușor Dan este pe primul loc la intenția de vot ale bucureștenilor, cu 38,5%, Cristian Popescu pe locul 2, cu 27,4%, iar Gabriela Firea pe locul 3, cu 21,4%. Rezultatele acestui sondaj arată dorința păstrării lui Cristian Popescu Piedone pe locul secund, pentru că e un candidat mai ușor de învins decât Gabriela Firea.

Foto: Agerpres

Candidatul cu șanse să-l bată pe Nicușor Dan

Candidatul de dreapta care are șanse să-l bată pe Nicușor Dan, dacă ar fi susținut și de PSD, Sebastian Burduja, nu este nici măcar luat în calcul în presa favorabilă actualului primar general al Capitalei, deși, potrivit aceluiași sondaj, peste 60% dintre bucureșteni au auzit de el și 20% dintre aceștia au încredere multă și foarte multă în reprezentantul liberalilor.

Chiar dacă notorietatea i-a crescut foarte mult și beneficiază de un grad tot mai mare de încredere, singurii candidați cotați cu șanse pentru Primăria Capitalei sunt Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone și Gabriela Firea. 

Se induce astfel ideea unei confruntări Nicușor Dan - Cristian Popescu Piedone, în care Gabriela Firea este percepută ca pierzătoare. 

Situația similară și la intenția de vot pentru Consiliul General al Municipiului București

De asemenea, în cazul alegerilor pentru Consiliul General al Municipiului București, Alianța Dreapta Unită este cotată cu prima șansă, având 31,4%, iar PSD și PNL sunt cotate separat, cu 29%, respectiv, 13,9%, deși împreună scorul acestora ar fi mult peste cel al ADU (USR+MP+FD). Astfel, cetățeanul bucureștean, când vede sondajul, observă că pe primul loc este Alianța Dreapta Unită, dar nu ia în considerare că PSD+PNL au împreună aproape 45%. Semnalul transmis de sondaj este că Alianța Dreapta Unită se luptă cu PSD-ul și PNL-ul nu are șanse, iar strategia se suprapune și în rândul candidaților, unde Sebastian Burduja nu este luat în calcul.

Atât sondajele favorabile Gabrielei Firea, cât și cele favorabile lui Cristian Popescu Piedone, transmit populației mesajul să nu-și piardă votul pentru candidatul de pe locul 3 și să-l ofere candidatului de pe locul 2, mai ales că cei doi se bat pe un electorat destul de asemănător. De cealaltă parte, sondajele favorabile lui Nicușor Dan îl plasează pe Cristian Popescu Piedone pe locul 2, tocmai datorită faptului că e cel mai ușor de învins, iar Sebastian Burduja, candidatul liberal cu șanse să-l învingă pe Nicușor Dan, nici nu este luat în calcul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel