Dezbatere de foc pentru conducerea Comisiei Europene. Replici acide și acuzații grave: ”Înainte să dați lecții tuturor mai bine măturați-vă propria ogradă!”/ ”Unde ați fost în ultimii ani?”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ursula von der Leyen a ajuns fața în față cu oponenții săi. S-au aruncat "săgeți de foc" pe tot parcursul dezbaterii!

Universitatea din Maastricht găzduiește prima dezbatere a campaniei electorale pentru UE. Cei opt aspiranți la șefia Comisiei Europene au luat cuvântul pe rând și s-au duelat în replici dure, ba unii chiar au și lansat provocări - de unde și atmosfera care s-a tensionat la un moment dat pe măsură ce discuțiile au avansat.

Schimb de replici dure

Campania pentru alegerile pentru Parlamentul European a luat startul oficial luni, cu o dezbatere în care favorita la prezidarea viitoarei Comisii Europene,  Ursula von der Leyen, candidată de centru-dreapta, și-a discutat proiectul cu alți șapte candidați din restul partidelor politice, potrivit Politico. Schimbul de idei a început deja la ora 19:00, ora locală, la Maastricht, Olanda, în prezența a 900 de persoane.

La dezbatere au luat parte (în ordine alfabetică): Walter Baier (Partidul Stângii Europene); Bas Eickhout (Partidul Verzilor European); Valeriu Ghilețchi (Mișcarea politică creștină europeană); Ursula von der Leyen (Partidul Popular European); Maylis Roßberg (Alianța Liberă Europeană); Nicolas Schmit (Partidul Socialiștilor Europeni); Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); și Anders Vistisen (Partidul Identității și Democrației).

Anders Vistisen (Partidul Identității și Democrației): Războiul din Ucraina e folosit de voi, ca și camuflaj. Dacă vreți să știți cine contribuie cu adevărat în Ucraina, veți vedea mai mulți lideri de stat care ies în față cu vorbe, inclusiv Macron, dar care nu livrează nimic în Ucraina pe parte militară.

Bas Eickhout (Partidul Verzilor European) a venit cu replica: Să fiu sincer, începe să mă obosească ce aud. Avem, aici de față, pe cineva care reprezintă PID - Partidul Identității și Democrației (Anders Vistisen)... Vă spun că toate problemele pe care le avem acum cu Rusia, cu faptul că ar cumpăra influență... au de-a face cu partidul vostru (PID)! China... care vrea să cumpere Partidul Flamand, parte a partidului vostru, a Partidului Identității și Democrației... vedem clar cum China vrea să se impună dinspre partidul vostru, vedem, la fel, Rusia în Franța  - totul cu legături la partidul vostru! Înainte să dați lecții tuturor mai bine măturați-vă propria ogradă!

Anders a luat cuvântul din nou: Vedem atât de multă corupție peste tot în Parlamentul European și nimeni în afară de noi, Partidului Identității și Democrației, nu a fost mai ferm în a implementa reguli mai stricte. Dacă chiar există vreo acuzație la adresa oricărui membru din PID, noi luăm totul la modul cel mai serios, pe când la voi e altfel: dacă se găsesc nereguli pe în zona de conducere la nivel de Comisie, voi vreți să faceți din nou alegeri. De-aia voi sunteți ipocriți și noi avem dreptul să conducem (n.r. Comisia Europeană)!

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, reprezentanta Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, a simțit nevoia să intervină de la pupitrul ei: Noi sigur avem mai multă experiență în tot ce presupune Uniunea Europeană. Vă întreb: unde ați fost în ultimii ani? Cineva să-mi explice unde ați fost în tot acest timp! E destul de târziu pentru Ucraina, puteam face mai mult pentru ei, dacă pierdem acest război va fi o catastrofă pentru întreaga lume, nu doar pentru Europa.

Dezbaterea completă, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel