INVEST EU: Se încheie etapa naţională de evaluare pentru a deveni partener al programului
După succesul implementării programului IMM INVEST, FNGCIMM anunță încheierea etapei naționale de evaluare pentru a deveni partener al programului INVEST EU.
Marţi, 21 iunie, compania KPMG România și KPMG Luxemburg au transmis către Comisia Europenă Raportul de evaluare pe piloni având ca obiect verificarea îndeplinirii, de către FNGCIMM SA IFN a standardelor UE necesare dobândirii calității de partener de implementare în cadrul Programului InvestEU. Acest demers marchează încheierea cu succes a etapei naționale de evaluare – derulată pe parcursul a aproape doi ani și debutul unui proces complex de verificare la nivelul Comisiei Europene.
Finalizarea Raportului de evaluare pe piloni reflectă progresele semnificative înregistrate de FNGCIMM SA IFN în planul definirii unui statut instituțional pe deplin compatibil cu exigențele legislative și operaționale comunitare, iar obținerea unui rezultat pozitiv al evaluării la nivelul Comisiei va confirma includerea FNGCIMM SA IFN în categoria instituțiilor financiare a căror viziune strategică depășește granițele naționale, aducând un aport relevant în procesul de dezvoltare sustenabilă a mediului de afaceri european.
Implementarea Invest EU a fost una dintre principalele teme ce au fost abordate și în cadrul întâlnirii anuale a fondurilor de garantare membre ale Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM), reunite la Atena în perioada 15-17 iunie 2023, o temă de interes și pentru România din perspectiva obiectivului FNGCIMM legat de dezvoltarea activității pe noi direcții, prin utilizarea fondurilor europene și obținerea statutului de partener InvestEU.
Astfel, în cadrul Sesiunii publice a Adunării Generale a AECM, a fost prezentat statusul implementării Programului InvestEU, de către invitatul special al reuniunii, dl.Giorgio CHIARION CASONI, director al unității InvestEU și Instituții Financiare din cadrul Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare - DG ECFIN, se arată într-un comunicat oficial.
Interesul FNGCIMM pentru Programul INVEST EU a fost susținut și într-o întâlnire bilaterală cu oficialul european de către dl. Dumitru NANCU, director general al FNGCIMM și Vicepreședinte al AECM, urmând ca echipa INVEST EU și cea a FNGCIMM să se întalnească în perioada următoare pentru stabilirea liniilor de dialog și comunicare pe acest subiect.
Decizii la nivel înalt
Tot în marja evenimentelor de la Atena s-a derulat și Adunarea Generală a GNGI – Rețeaua Globală a Instituțiilor de Garantare. FNGCIMM este membră a acestei platforme mondiale a instituțiilor de garantare cu reprezentare din Europa, Asia, Africa și America de Sud.
Cu acest prilej, au fost aleși doi coordonatori ai rețelei, respectiv dl.Bernhard SAGMEISTER – CEO, AWS AUSTRIA, fost președinte al AECM si dl.Mohammed AL-JAFARI, președintele Jordan Innovative Start-up-ups and SMEs Fund (ISSF) și director general al Jordan Loan Guarantee Corp. (JLGC).
Dl Dumitru NANCU a transmis în cadrul Adunării Generale propunerea FNGCIMM ca odată cu luarea unei decizii privind viitoarea structură a GNGI, de transformare în asociație sau confederație mondială, să fie creată la București, cu susținerea FNGCIMM, un punct de coordonare al organizatiei, cu responsabilitate în gestionarea derulării activităților în regiunea Central și Sud Est a Europei.
În ultima perioadă, din poziția de conducere pe care o deține în cadrul AECM, FNGCIMM a intensificat promovarea schimbului de experiență și bune practici între instituțiile de garantare, cu scopul de a dezvolta noi produse și de a poziționa FNGCIMM ca partener solid pe harta instituțiilor financiare din Europa.
Ce este Invest EU
Invest EU este un program al Uniunii Europene (UE) care are scopul de a sprijini investițiile în Europa pentru a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă și care este gestionat de Comisia Europeană în colaborare cu alte instituții financiare și de investiții. Programul furnizează sprijin financiar și asistență tehnică pentru proiecte din diferite domenii, cum ar fi infrastructura, cercetarea și inovarea, întreprinderile mici și mijlocii, energia durabilă și dezvoltarea urbană.
Obținerea statutului de partener Invest EU aduce unei organizații avantaje legate de accesul la capital și la o gamă largă de instrumente financiare și asistență tehnică pentru susținerea proiectelor de investiții, pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative cu impact economic și social semnificativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News