Data actualizării:
Data publicării:

Introducere vot prin corespondență. Chirieac: Haideți să o spunem tranșant

Autor: Bianca Ştefan | Categorie: Politica
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat subiectul privind posibilitatea introducerii în România a votului prin corespondență și a celui electronic, inițiative depuse în Parlament. Totul vine după ce românii din diaspora acuză că din cauza cozilor imense de la secțiile de votare nu și-au mai putut exprima votul la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Alegeri prezidentiale 2024

”Haideți să o spunem tranșant: e imposibil de introdus în România votul electronic și votul prin corespondență. Votul electronic nu au reușit nici măcar americanii să îl introducă. Într-o țară în care neîncrederea la alegeri este pe primul plan, a introduce vot electronic este o nebunie. Și așa, încă nu am înțeles cum este cu milionul și jumătate de voturi pe listele suplimentare la ultimele alegeri. Acela este un mare semn de întrebare. Deci votul electronic este nefezabil. Inclusiv tehnic este nefezabil. Vă dați seama  ... o licitație? Și tot sistemul? Și ce se întâmplă...? În 6 luni de zile este imposibil. La noi licitațiile durează 4 ani. Și cine le face? Cum se bagă? De ce se bagă? Cine e compania? Deci este exclus, a explicat Bogdan Chirieac, prezent prin legătură telefonică, în cadrul jurnalului de știri, de la România TV. 

Soluția propusă de Bogdan Chirieac

Bogdan Chirieac explică și faptul că este imposibil ca în cazul alegerilor prezidențiale să fie aplicat votul prin corespondență deoarece în turul doi este foarte greu să trimiți cetățenilor plicul cu cei doi candidați rămași în turul doi.

Votul prin corespondență este inaplicabil la prezidențiale pentru că în turul doi nu ai timp să trimiți oamenilor plicul cu cei doi candidați. Pe lângă asta, trebuie să știi adresele a 4 milioane de români din diaspora, ceea ce e o operațiune importantă. Nu se va realiza mai devreme de două decenii. Soluția la îndemână este să fie deschisă secția de vot două zile în străinătate, fiindcă mai multă capacitate organizatorică decât au avut să voteze 400.000 de oameni în străinătate nu poți să ceri ambasadelor și consulatelor României să aibă. Și așa a fost o minune că au votat 400.000 de oameni. Ține secția de vot deschisă 2 zile și asta este. Problema este de constituționalitate pentru că probabil trebuie să le ții și pe cele din țară două zile deschise, dar este o soluție. În rest, sunt imposibile votul electronic sau prin corespondență, a adăugat analistul politic.

Vezi și: Votul prin corespondenţă, pe masa deputaţilor. Ce spune Olguţa Vasilescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel