Data publicării:

Cătălin Predoiu şi Sebastian Burduja reiterează importanţa parteneriatului cu SUA

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

PNL susţine dezvoltarea capacităţii de apărare a României prin creşterea înzestrării Armatei, dezvoltarea industriei de apărare şi menţinerea statutului de membru NATO, a declarat sâmbătă preşedintele interimar al partidului, Cătălin Predoiu.

Acesta a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 21 de ani de când România a dobândit statutul de membru al celei mai puternice alianţe politico-militare din lume.

NATO şi Parteneriatul Strategic cu SUA sunt garanţiile noastre cele mai puternice de securitate şi doi dintre pilonii politicii noastre externe, apărare şi securitate. România a beneficiat de securitate în plan extern şi stabilitate în interior după aderarea la NATO. Securitatea şi stabilitatea au fost condiţiile necesare pentru atragerea de investiţii străine şi dezvoltare economică, a spus Predoiu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a PNL.

El a arătat că 21 de ani de NATO au însemnat pentru România 21 de ani de creştere constantă, de dezvoltare şi prosperitate prin securitate.

Viitorul NATO va depinde foarte mult de coresponsabilitatea membrilor şi capacitatea de a se adapta schimbărilor geopolitice şi mediului de securitate. PNL susţine dezvoltarea capacităţii de apărare a României prin creşterea înzestrării Armatei, dezvoltarea industriei de apărare şi menţinerea statutului de membru NATO al României, precizează Cătălin Predoiu, citat de Agerpres. 

Sebastian Burduja anunţă că România nu va fi niciodată singură cât va fi în NATO

Apartenenţa la NATO înseamnă mai mult decât baze militare şi angajamente scrise în tratate, înseamnă predictibilitate într-o lume imprevizibilă, a scris, sâmbătă, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Apartenenţa la NATO înseamnă mai mult decât baze militare şi angajamente scrise în tratate. Înseamnă predictibilitate într-o lume imprevizibilă. Înseamnă ca România să nu fie niciodată singură. La fel e şi cu energia. Dacă nu ai infrastructura potrivită, producţie internă, parteneriate solide şi soluţii pe termen lung, rămâi vulnerabil. Iar vulnerabilitatea se plăteşte scump - în bani, în dependenţă, în pierderea încrederii", a transmis Burduja.

Potrivit acestuia, securitatea energetică este parte din securitatea naţională.

"Aşa cum scutul NATO ne protejează graniţele, investiţiile strategice ne protejează de şocuri şi crize. România e azi mai puternică decât acum 21 de ani. Nu pentru că nu mai are ameninţări - ci pentru că are aliaţi. Proiectul aderării la NATO a fost posibil datorită unui consens rar, istoric: lideri din toate partidele au pus interesul naţional mai presus de diferenţe. Au înţeles că locul României este în rândul lumii libere, al democraţiile consolidate.", a precizat Burduja.

El a subliniat că, astăzi, într-un context la fel de complicat, această responsabilitate rămâne valabilă.

"Direcţia României nu trebuie lăsată la voia populismului sau a hazardului geopolitic. E nevoie de claritate, curaj şi coerenţă - de la toţi cei care cred cu adevărat în democraţie şi în viitorul acestei ţări, ca parte a lumii libere.", a mai scris ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel