Interviu cu Gabi Szabo: Trebuie să faci sport ca să simți fericirea. E ca un drog
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
gabiszabo
gabiszabo

A fost desemnata cea mai buna atleta a lumii si cea mai buna sportiva din Europa. Multipla campioana olimpica si mondiala, Gabriela Szabo este in prezent vicepresedintele Federatiei Romane de Atletism si membru in conducerea Federatiei europene de profil.

Nu a fost decat o singura data in spital, pentru o operatie de menisc, dar merge in fiecare an la medicul de familie si alearga regulat, in fiecare zi.

Doctorul Meu: Ce are in plus un campion?

Gabriela Szabo: Suntem genetic diferiti. Unii au o sansa in plus, dar toti care fac sport de performanta trebuie sa isi propuna sa fie mai buni decat adversarul. Sa fii, in fiecare zi, mai bun decat in ziua precedenta. Sa nu te multumesti cu putin. Mentalitatea de campion ar trebui sa existe in fiecare dintre noi. Eu, de exemplu, insistam sa concurez acolo unde erau adversarele cele mai puternice. Evident, nu toti suntem facuti sa ajungem campioni, dar trebuie macar sa ne dorim acest lucru. Poate n-o sa iesim pe locul intai, dar vom realiza o performanta deosebita.

D.M.: Sportul nu e neaparat performanta!

G.S.: -Sunt o promotoare a sportului de masa si vreau sa conving parintii sa-si lase copiii la stadion. Sportul ii ajuta sa se dezvolte frumos, are rol important in socializare. Pe internet, copiii sunt toti foarte tari, dar cand ajung unul in fata altuia devin timizi. La stadion invata sa aiba relatii normale, fara rasism, fara sa aiba importanta cine e mama sau tata sau cati bani au in cont. Toti sunt egali.

DM: La ce varsta ar trebui sa inceapa?

G.S.: Pentru performanta ne ducem la varste tot mai mici, dar nu performanta e totul. Fiecare sport are o alta varsta optima, dar sportul, ca stil de viata, nu are varsta. La sala unde merg eu, am intalnit o doamna profesoara, de 60 de ani, care nu mai facuse sport niciodata. Am vazut ca ii era rusine, se ferea de mine, la inceput, caci nu-si coordona bine miscarile... dupa o vreme ma opreste si-mi spune: Vai ce ma bucur ca vin la aceeasi sala cu dumneavostra. Nici nu stiti cat ma motiveaza lucrul asta. Am intrebat-o daca nu ii pare rau ca nu a facut sport pana acum? Ba da, a raspuns. De 10 luni, de cand fac sport regulat, am renuntat la toate pastilele, am slabit 19 kilograme, mi-a marturisit. Medicul o trimisese, caci avea osteoporoza si probleme cu tiroida. Cand s-a intors la endocrinolog, i-a spus ca are un corp cu 15 ani mai tanar.

DM: Ce sport face?

G.S.: De toate. Mers pe bicicleta, alergari, inot. Desigur, sub coordonarea instructorilor, care au adaptat programul in functie de conditia sa fizica. De aceea spun ca nu conteaza varsta, trebuie doar sa vrei sa te ridici de pe scaun.

Citește mai mult pe www.doctorulmeu.net

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel