Interferență și dezinformare pentru subminarea democrației europene. Îngrijorare în Parlamentul European
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Parlamentul European, Sursa Agerpres
Parlamentul European, Sursa Agerpres
Parlamentul European își exprimă indignarea și îngrijorarea gravă față de eforturile continue ale unor actori externi de a submina democrația europeană prin diferite forme de interferență și dezinformare. 

În această direcție, Comitetul special privind amestecul străin în toate procesele democratice din Uniunea Europeană a fost înființat în iunie 2020 pentru a evalua și contracara amenințările din partea tuturor puterilor străine care încearcă să se amestece în procesele democratice ale UE și ale statelor sale membre.

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Grupului Partidului Popular European (PPE), în calitatea sa de membru al Comisiei de Afaceri Externe (AFET), al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) și al Subcomisiei pentru Drepturile Omului (DROI), a declarat următoarele:

„Încă de la apariția acestui tip de provocare, Partidul Popular European s-a poziționat în avangarda forțelor ce doresc o abordare comprehensivă a acestei probleme. Cel mai recent, facilitatea pentru Ucraina se încadrează în această viziune mai largă a UE, de combatere a agresiunii de orice fel din partea Federației Ruse; desigur, va trebui să pregătim și mecanisme de contracarare pentru viitor, inclusiv un regim adecvat de sancțiuni, fără de care puterile străine rău intenționate pot presupune în siguranță că campaniile lor de destabilizare nu vor avea consecințe.

Deputații europeni sunt revoltați că Rusia, deseori încălcând legislația statelor membre UE, a găsit modalități de a oferi finanțare semnificativă partidelor politice de extremă dreapta, politicienilor, oficialilor și mișcărilor extremiste (care apoi acționează ca amplificatori ai propagandei ruse și servesc intereselor Kremlinului) din mai multe țări democratice pentru a influența negativ procesele lor democratice și de a submina sprijinul public pentru Ucraina. 

Regimul de sancțiuni ar trebui să asigure că puterile străine ostile se vor confrunta cu consecințele acțiunilor lor. 

Sandra Kalniete, un membru leton al grupului PPE, și autor al raportului final al comisiei privind amestecul străin în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea, a declarat: „Când vine vorba de cartografierea peisajului amenințărilor, Rusia și China nu sunt singurii actori, deși sunt în mod clar responsabile pentru partea leului din interferența în democrațiile noastre și pentru cele mai dăunătoare consecințe”.

Interferența străină poate fi folosită pentru a destabiliza și a slăbi țintele acesteia, în timp ce dezinformarea provoacă pagube economice directe și indirecte care nu au fost evaluate sistematic. Încercările de interferență străină cresc și devin mai sofisticate; acestea includ dezinformarea și suprimarea informațiilor, precum și manipularea platformelor de social media și a sistemelor de publicitate și atacurile cibernetice.

Acestea pot lua, de asemenea, forma amenințărilor împotriva jurnaliștilor, cercetătorilor, politicienilor și membrilor organizațiilor societății civile, donații ascunse și împrumuturi către partide politice, preluarea controlului asupra infrastructurii critice și spionaj; ele pot să inducă în eroare și să înșele cetățenii, sporind polarizarea în societate în detrimentul grupurilor vulnerabile. De asemenea, sunt de natură să denatureze integritatea alegerilor democratice, semănând neîncrederea în autoritățile publice și în democrație.

UE și statele sale membre par să nu aibă mijloace adecvate și suficiente pentru a putea preveni și contracara în mod consistent încercările de interferență și pare să existe o lipsă generală de conștientizare în rândul multor factori de decizie, cât și în rândul cetățenilor.

Cu atât mai mult în acest an, când vom avea nu doar alegeri europarlamentare pe întreg cuprinsul UE, cât și numeroase exerciții electorale în mai multe state membre, dar și în țări ce sunt aliați de nădejde ai UE, precum SUA, nevoia de a adresa în mod consolidat și eficient pericolul dezinformării este prioritatea maximă, în special datorită impactului negativ extrem pe care îl poate avea această interferență în procesele noastre democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel