Conflictul din Caucaz: Întâlnire de URGENȚĂ la Geneva. Reacție VEHEMENTĂ a Turciei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Franța, SUA și Rusia vor purta discuții la Geneva. Gestul nu este bine văzut de puterea de la Ankara.

Franța, SUA și Rusia vor purta discuții la Geneva privind situația din regiunea Nagorno-Karabakh. Cele trei state, membre în Grupul de la Minsk (grup menit să soluționeze conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan), doresc să găsească o cale diplomatică de a detensiona situația în care se află cele două state caucaziene. Aceștia își vor intensifica eforturile pentru a pune capăt luptelor dintre forțele azere și cele armene din Caucazul de Sud, pe măsură ce temerile unui război regional cresc.

Ankara, reacție vehementă

 

Turcia spune că Grupul de la Minsk nu ar trebui să se implice în medierea conflictului din Nagorno-Karabakh. Ankara acuză grupul că a neglijat conflictul până acum, prin urmare nu are dreptul de a se implica în soluționare.

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că reprezentanții ruși, francezi și americani se vor întâlni, de asemenea, la Moscova pentru a căuta modalități de a convinge părțile implicate să negocieze încetarea conflictului. Cele trei țări dețin co-președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Grupul Minsk din Europa (OSCE), care mediază conflictul din Nagorno-Karabakh.

Turcia apără Azerbaidjanul și este acuzată de comunitatea internațională că ar sprijini forțele azere în lupta din Nagorno-Karabakh. Cu câteva zile în urmă, președintele Siriei, Bashar al-Assad, l-a acuzat pe Recep Tayyip Erdoğan că s-ar folosi de mercenari sirieni pe care îi trimite la lupta din Caucaz (vezi AICI).

 

Sunt raportați sute de morți

 

Autoritățile de la Baku susțin că 30 de civili azeri au fost uciși până în prezent. În același timp, etnicii armeni din Nagorno-Karabakh afirmă că numărul morților în rândul militarilor crește la 350, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel