Data publicării:

Întâlnire Băsescu - șeful MI-6 la Cotroceni. Chirieac: Vizita, în contextul posibilei secesiuni din Ucraina

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
johnSawers
johnSawers

Șeful Serviciului de Informații Externe al Marii Britanii, Jown Sawers, sosește la București, unde se va întâlni cu președintele Traian Băsescu. Este al treilea astfel de eveniment din ultimele luni. Pe 17 iunie, în România a venit generalul Nikolai Platonovici Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, pentru ca o zi mai târziu să aterizeze la București John Brennan, directorul CIA. Vizita de joi a lui Sawers vine și în contextul crizei crescânde din Ucraina, țară care se învecinează la sud cu România. În această cheie interpretează și analistul Bogdan Chirieac atenția spionajului britanic pentru România, el opinând că vizita lui Sawers de leagă de posibilitatea unui război civil la Kiev.

"Dacă România are cu adevărat o relație externă bună, aceasta este în domeniul serviciilor secrete, și aici nu cu toată lumea, ci cu SUA și Marea Britanie. Acesta este motivul pentru care au loc în România inclusiv antrenamente ale serviciilor din cele două țări, dar și din Israel", spune Chirieac.

Analistul de politică externă pune apropierea dintre serviciile de informații române și omoloagele din Vest, printre altele, pe seama poziției geostrategice a României. Totodată, Chirieac remarcă faptul că vizita lui Sawers vine în contextul crizei politice a vecinului de la Nord de România.

Ciocnirile violente dintre autorități și manifestanții pro-UE, începute acum 10 săptămâni, continuă cu aceeași intensitate chiar dacă președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a făcut concesii fără precedent. Șeful statului a acceptat demisia premierului Mykola Azarov și a promis să retragă legile care îngrădesc libertatea de expresie. În acest context, mulți specialiști cred că Ucraina se află în pragul unui război civil, premergător unei eventuale scindări dintre Vest și Est.

"Cred că lucrurile (relația bună dintre serviciile secrete - n.r) se datorează atât deschiderii manifestată de toate guvernele de după revoluție către Occident, cât și poziției geografice speciale a României. Iar lucrurile devin cu atât mai importante, cu cât în Ucraina se vorbește deschis despre secesiune", mai afirmă Bogdan Chirieac.

Cine este John Sawers, spionul șef al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord

Diplomat de carieră, Sir John Sawers a venit la șefia MI-6 în noiembrie 2009. Comparat cu James Bond, datorită aspectului fizic și a tactului său, Sawer a devenit primul director al MI-6 din ultimii 41 de ani numit din afara Serviciilor.

Sir John, în vârstă de 58 de ani, a fost în atenția opiniei publice mai mult decât alți șefi ai Serviciului de Informații în mare parte datorită celor trei ani petrecuți în funcția de consilier pe probleme de politică externă a lui Tony Blair, fostul premier laburist.

Cariera diplomatică a acestuia include misiuni la ambasada britanică din Washington, în Africa de Sud la sfârșitul apartheid-ului, anii 1988 - 1991. Jown Sawers a mai fost ambasador al Marii Britanii în Egipt și trimis special al Regatului în Irak, în perioada mai - iulie 2003. Până în 2009, când a trecut în fruntea MI-6, Sawers a fost ambasador la Organizația Națiunilor Unite.

Sir John Sawers s-a arătat revoltat de acțiunile din ultimul an ale lui Edward Snowden, fostul subcontractant al NSA care a dezvăluit programul de monitorizare la nivel global al SUA. La sfârșitul anului trecut, Sawers a fost audiat în Parlamentul Britanic în legătură cu acest subiect, după ce ziarele din Insulă au arătat că nici Marea Britanie nu e străină de practicile interceptării de telefoane mobile sau e-mailuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel