Data publicării:
Insulele Falkland: Marea Britanie se teme de un atac al Argentinei cu avioane rusești
Marea Britanie își consolidează dispozitivele militare din Falkland după ce Rusia a comparat insulele din Atlantic cu pensinsula Crimeea și pe fondul informaților că Moscova se pregătește să vândă Guvernului de la Buenos Aires bombardiere Su-24.
Marea Britanie va trimite în Falkland două elicoptere Chinook și noi sisteme de rachetă sol-aer din cauza temerilor că Rusia înarmează guvernul Argentinei.
Michael Fallon, secretarul pentru Apărare, a declarat că Insulele vor fi pregătite să respingă "orice potențială amenințare" în urma apariției informațiilor că Moscova urmează să livreze 12 avioane de luptă Su-24 în schimbul unor cantități de grâu și carne de vită, potrivit telegraph.co.uk.
Aproximativ 180 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite în anii următori pentru consolidarea apărării în Insulele Falklands.
Argentina și Marea Britanie au disputat Insulele în timpul războiului de 74 de zile din 1982. Deși forțele britanice au învins, Argentina pretinde în continuare că insulele țin de teritoriul ei.
Alexander Yakovenko, ambasadorul Rusiei la Londra, a comparat referendumul din 2013 - în care 99,8% din rezidenții Insulelor Falkland au spus că vor ca acest teritoriu să rămână al Marii Britanii - cu plebiscitul organizat în Crimeea anul trecut.
Intervenția Rusiei a venit după ce șeful diplomației britanice, Philip Hammond, a declarat în ziua când rușii sărbătoreau un an de la anexarea Crimeei că referendumul din peninsulă a fost o mascaradă și că Putin a înșfăcat teritoriul altei țări.
Crimeea. Poroșenko: Rusia ar putea declanșa un conflict la scară largă în Marea Neagră
A urmat o serie de reacții din partea ziarelor rusești pro-Kremlin și a unor politicieni de la Moscova care au denunțat ocuparea "colonială" a Insulelor Falklands, pe care le-au numit "Crimeea Atlanticului".
Premierul britanic David Cameron i-a asigurat pe locuitorii Insulelor că "vom fi mereu alături de ei, îi vom apăra mereu".
Președintele Argentinei, Cristina Kirchner, l-a susținut pe Vladimir Putin în acțiunea sa din Ucraina.
"Malvinele au aparținut dintotdeauna Argentinei, așa cum Crimeea a aparținut mereu Uniunii Sovietice până când a fost dată Ucrainei", spunea ea anul trecut.
Argentina: NATO folosește Insulele Falkland ca bază nucleară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News