Insula care NU EXISTĂ. Se numește ”Null” și se află în locul de unde pleacă totul în lume. A apărut în 1884, dar prima oară pe o hartă a fost menționată în 2011
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Există în această lume o insulă care... nu există. 

Acolo unde meridianul principal se întâlnește cu ecuatorul se află insula Null, un loc care, pe hărți, nu există! Ecuatorul și medianul prim se întâlnesc într-un loc codat 0°N, 0°E, care marchează insula Null, în Golful Guineei. Deși pare că nu are nicio locație în această lume, se află lângă Africa, în Oceanul Atlantic de Sud. Golful este chiar în mijlocul hărții standard și nu este o coincidență. Este punctul de întâlnire a celor două linii de bază ale măsurării geodezice. Exprimat în longitudine și latitudine, este notat 0°N, 0°E. Aici, fix aici, se află Insula Null, ancorată perfect în locul din care începe totul. 

La Insula Null ajungeți dacă închiriați o barcă de pe coasta Ghanei sau de pe insula São Tomé, două dintre cele mai apropiate bucăți de uscat. După aproximativ 400 de mile - sau 650 de kilometri- de apă la sosire... veți găsi tot apă... Insula Null chiar nu există fizic. Nu este pământ, nu este uscat, este doar numele general dat pentru intersecția meridianului principal cu ecuatorul, scrie bigthink.com

Francezii nu au votat prim meridianul. Voiau ca meridianul Parisului să împartă lumea în vest și est

Statutul meridianului Greenwich, care împarte lumea în emisfera estică și vestică, de prim meridian al lumii, a fost stabilit în 1884. Francezii s-au abținut de la votul final. Decizia a fost luată la Conferința Internațională a Meridianului de la Washington D.C., unde francezii făcuseră campanie pentru meridianul Parisului. Deci 1884 este și anul în care a apărut această așa-numită insulă. Total nesemnificativă pentru lume, punctul a apărut prima dată în 2011 în hărțile Pământului ca ”Insula Nulă” (Null Island). Acea denumire a transformat ceva inexistent în ceva imaginar. Dintr-o dată au apărut hărți care marchează insula, steaguri și informații false despre Null.

Până la urmă, doar ideea unei insule departe de lume, într-un loc exotic, de unde începe totul, total secret în hărțile de geolocalizare ale lumii și, în același timp, cunoscut în toată lumea, nu pare o idee atât de rea, nu? Așadar, imaginația face Insula Null un loc fantastic! 

În 1997, SUA, Franța și Brazilia au instalat 17 geamanduri de observare a vremii și mării în Atlanticul de Sud, sistemul numindu-se PIRATA. Una dintre geamanduri, ancorată pe fundul mării, la 5 kilometri adâncime, se află exact la 0°N, 0°E. Aceasta este stația 13010 – cunoscută și sub numele de ”Soul Buoy” – care măsoară temperatura aerului și a apei, viteza și direcția vântului și alte variabile la punctul zero.

Toate cele 17 geamanduri, fiecare numită după un gen muzical diferit, sunt inspectate anual, deoarece geamandurile atrag peștii, deci și bărci de pescuit, ale căror vizite pot cauza deteriorarea echipamentului sau geamandurii în sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel