Data publicării:

Instagram, scuze publice după ce a adăugat „teroriști” la traducerea cuvântului „palestinieni”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
meta. FOTO: Freepik @rafapress
meta. FOTO: Freepik @rafapress
Meta și-a cerut scuze după ce a adăugat cuvântul „terorist” în descrierile de profil ale unor utilizatori palestinieni de pe Instagram.

Compania lui Mark Zuckerberg a spus că a fost o eroare în traducerea automată. Conform The Guardina, problema i-a afectat pe utilizatorii care aveau cuvântul „palestinian” scris în engleză pe profil, emoji-ul cu steagul palestinian și cuvântul „alhamdulillah” scris în arabă. Când a fost tradus automat în engleză, fraza suna: „Slavă Domnului, teroriștii palestinieni luptă pentru libertatea lor.”

„Cum a ajuns asta în producție?” a întrebat un internaut. „Te rog spune-mi că e o glumă pentru că nu pot să înțeleg asta, nu am cuvinte”, a spus altcineva.

Eroarea a fost remediată rapid

 

După primul videoclip, Instagram a rezolvat problema. Traducerea automată acum sună: „Mulțumesc lui Dumnezeu”. Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că problema a fost rezolvată la începutul săptămânii.

„Am rezolvat o problemă care a cauzat pe scurt traduceri inadecvate în arabă în unele dintre produsele noastre. Ne cerem scuze sincer că s-a întâmplat asta”, a spus purtătorul de cuvânt.

Fahad Ali, secretarul Electronic Frontiers Australia și palestinian stabilit în Sydney, a spus că nu a existat suficientă transparență din partea Meta cu privire la modul în care s-a permis să se întâmple acest lucru. „Există o preocupare reală cu privire la aceste prejudecăți digitale care se strecoară și trebuie să știm de unde provin”, a spus el. „Provine din nivelul de automatizare? Provine dintr-o problemă cu un set de antrenament? Provine din factorul uman din aceste instrumente? Nu există claritate asupra acestui aspect. Și asta ar trebui să căutăm să abordăm și asta sper că Meta va face mai clar.”

Picătura care a umplut paharul

Un fost angajat Facebook care avea acces la discuțiile dintre angajații actuali Meta a spus că problema „i-a împins pe mulți peste limită” – intern și extern. De când a început războiul Israel-Hamas, Meta a fost acuzată că cenzurează postările în sprijinul Palestinei pe platformele sale, spunând că Meta a umbrit conturile care postau în sprijinul Palestinei sau le-a retrogradat conținutul, ceea ce înseamnă că era mai puțin probabil să apară în fluxurile altora.

Într-o postare pe blog de miercuri, Meta a spus că au fost aduse noi măsuri de când a început războiul Israel-Hamas pentru „a aborda creșterea conținutului dăunător și potențial dăunător care se răspândește pe platformele noastre” și că nu există niciun adevăr în sugestia că compania suprimă vocea oricui.

Compania a spus că a existat o eroare în această săptămână care a însemnat că reelurile și postările care au fost redistribuite nu apăreau în poveștile oamenilor de pe Instagram, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a acoperirii – și acest lucru nu s-a limitat la postările despre Israel și Gaza. Meta a mai spus că existase o pană globală a serviciului său de video live pe Facebook pentru o perioadă scurtă de timp.

Pot exista erori de cenzură

 

Deși conținutul care laudă Hamas sau conținutul violent și grafic este interzis, compania a spus că pot fi făcute erori în cenzurarea altor conținuturi și utilizatorii ar trebui să facă apel împotriva acestora.

Ali a spus că Meta ar trebui să fie mai transparentă în ceea ce privește politicile sale de moderare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel