Data publicării:

INSP, noi definiții. Ce înseamnă „caz probabil” și „contact direct”

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Specialiştii INSP au actualizat definiţiile de caz pentru boala Covid 19.

Experţii INSP au actualizat definiţiile de caz pentru boala Covid 19. Experţii explică ce înseamnă caz suspect, caz probabil, caz confirmat de Covid 19, dar şi ce înseamnă noţiunea de „contact”.

Astfel, un caz suspect este orice persoană care are oricare trei sau mai multe dintre aceste simptome: tuse, astenie, febră, cefalee, mialgie, durere în gât, coriză, dispnee, anorexie, greţuri, vărsături, diaree şi status mental alterat. Caz suspect de Covid este şi orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie, cu sau fără pleurezie, dar şi oricine are infecţie respiratorie acută severă, febră, tuse şi dificultate în respiraţie. Experţii INSP spun că, pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care au simptome gastro intestinale - vărsături, diaree, neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS Cov 2.

Noutățile, „caz probabil” și „contact direct”


Noutatea faţă de actualizările precedente făcute de INSP este că de data aceasta specialiştii în sănătate publică au introdus şi noţiunea de „caz probabil”. Astfel, un caz probabil este un pacient care este contact al unui caz confirmat sau are legătură cu un focar cu cel puţin un caz confirmat.

De asemenea, un caz probabil de Covid 19 este orice persoană care are o imagine pulmonară sugestivă pentru Covid 19: investigaţia pulmonară (Rx, CT) arată modificări specifice acestei boli: opacităţi neclare, frecvent rotunde, cu distribuţie periferică inferioară, dar şi alte schimbări la nivelul structurii plămânilor, potrivit Mediafax.

Specialiştii INSP spun că un caz probabil de Covid este considerat şi orice persoană cu debut recent de anosmie, adică pierderea mirosului, sau ageuzie - pierderea gustului, în absenţa unei cauze identificate pentru apariţia acestor simptome. Un caz probabil de Covid este considerat şi orice adult care a murit fără o cauză explicabilă, dar care a avut insuficienţă respiratorie care a precedat decesul şi care a fost în contact cu un caz confirmat.

Lucrurile nu se schimbă legat de definiţia pentru un caz confirmat: este orice persoană care are confirmare în laborator a infecţiei cu SARS COV 2, indiferent de simptomele clinice.

O altă noutate din actualizarea făcută de INSP este legată de ceea ce înseamnă un contact direct. Astfel, orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct.

Un contact direct este persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu Covid 19 sau persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de Covid 19. Un contact direct este şi cel care a stat în aceeaşi încăpere cu cineva care are Covid, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri.

Personalul medical care acordă îngrijire directă unui pacient cu Covid 19 sau un angajat al laboratorului care manipulează probe de la un pacient cu Covid sunt consideraţi contacţi direcţi, dacă nu au purtat corect echipamentul de protecţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel