Insecte acoperite cu polen vechi de 280 de milioane de ani, descoperite de oamenii de știință
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Insecte acoperite cu polen vechi de 280 de milioane de ani, descoperite de oamenii de știință / Foto: Pixabay, de Yvonne Huijbens
Insecte acoperite cu polen vechi de 280 de milioane de ani, descoperite de oamenii de știință / Foto: Pixabay, de Yvonne Huijbens
Oamenii de ştiinţă au descoperit insecte acoperite cu polen, vechi de 280 de milioane de ani.

Oamenii de ştiinţă consideră că au descoperit cele mai vechi insecte acoperite cu polen, datând de aproximativ 280 de milioane de ani, relatează Agerpres, citând dpa.

Paleontologi din Rusia au descoperit resturi fosile ale unor insecte asemănătoare urechelniţelor, din familia Tillyardembiidae, într-o lagună din apropierea satului Chekarda, la circa 1.600 km de Moscova.

Aceste tillyardembiide, provenite din Paleozoic, aproximativ 542 până la 250 de milioane de ani în urmă, au fost găsite acoperite cu polen provenit de la plante producătoare de seminţe, fără flori, din categoria gimnospermelor. Aceasta a fost cu mult timp înainte ca plantele cu flori să devină mai comune, între 100 şi 50 de milioane de ani în urmă.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că această descoperire, publicată în revista "Biology Letters", precede descoperirile privind cele mai vechi insecte cunoscute acoperite cu polen, datând de acum 120 de milioane de ani.

O descoperire extrem de rară



De asemenea, ei consideră că modul de comportament al acestor tillyardembiide ar putea fi considerat un precursor al polenizării cu ajutorul insectelor.

"Descoperirea noastră face lumină asupra evoluţiei timpurii a polenizării prin intermediul insectelor. Ea oferă dovezi directe, concludente, ale dispersării polenului de către insecte în Paleozoic", a declarat dr Alexander Khramov, cercetător şef la Institutul de Paleontologie din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe de la Moscova.

Dr. Khramov şi colegii săi au descoperit mai multe insecte tillyardembiide dispărute, având polen pe cap, torace, picioare şi
şi abdomen. Khramov a precizat că acest gen de fosile reprezintă o descoperire extrem de rară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel