INS, raport despre accidentele auto din România. Cele mai multe, ziua şi în condiţii meteo perfecte
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Institutul Naţional de Statistică a publicat un raport care arată că cele mai multe accidente rutiere grave din România au loc în condiţii meteo ideale, în plină zi, ceea ce elimină factorii legaţi de vreme şi condiţii de vizibilitate.

În cursul anului 2020 s-au înregistrat 22.836 accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 29571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal, se arată în datele publicate de INS. Comparativ cu anul precedent, s-au înregistrat scăderi pe toate tipurile de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale. Cea mai mare scădere, respectiv cu 32,3%, s-a înregistrat la numărul accidentelor între un vehicul și un pieton.

Un rezultat mai puțin așteptat al studiului este o confirmare a faptului că cele mai multe accidente grave se produc atunci când nu ar trebui să se producă. Mai exact, ziua, în condiții de vizibilitate perfectă și carosabil uscat – condiții meteo ideale. Astfel, 71,9% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei, iar 83,7% din accidente au avut loc pe carosabil uscat. 

Cele mai multe accidente, vara

Cele mai multe accidente s-au înregistrat în lunile de vară – august (11,5% din numărul total de accidente), septembrie (11,0%) şi iulie (10,8%). E adevărat, această perioadă coincide cu cea a concediilor, în care oamenii parcurg distanțe mai mari.

Ca regiune, cele mai multe accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale s-au produs în Nord-Est, 3.903 accidente. 

În anul 2020, din cei 2.999 pietoni şi conducători de vehicule rutiere aflaţi sub influenţa alcoolului care au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 1.164, respectiv 38,8% au fost conducători de autoturisme. Din total persoane accidentate în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în anul 2020, un număr de 18.460, respectiv 62,4%, aveau vârsta de cel puţin 30 ani, scrie promotor.ro.

În 2020, an aflat sub umbra pandemie de COVID-19, în UE s-a înregistrat o reducere cu 4.000 de cazuri a accidentelor rutiere mortale, rata mortalității fiind la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, arată date Eurostat. Cu toate acestea, România conduce în topul țărilor cu cel mai mare număr de decese înregistrate în urma unor accidente rutiere. Țara noastă înregistrează cifre duble față de media Uniunii Europene de 42 de decese la un milion de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel