Urmărește emisiunea live
Înregistrare electronică la intrarea în Austria. Măsură obligatorie din 15 ianuarie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Autorităţile austriece au adoptat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Austria în contextul pandemiei de COVID-19, printre care şi obligaţia înregistrării online prin completarea unui document denumit "Pre-Travel-Clearance - PTC".

Noile măsuri vor intra în vigoare la data de 15 ianuarie, ora 0,00, precizează MAE într-un comunicat remis miercuri seară. Astfel, de la data menţionată, persoanele care călătoresc în Republica Austria au obligaţia de a se înregistra online, anterior intrării pe teritoriul austriac, prin completarea unui document denumit "Pre-Travel-Clearance - PTC", disponibil la https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html

Formularele sunt disponibile în limbile germană şi engleză:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827093.pdfsig

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_15/COO_2026_100_2_1827094.pdfsig

Totodată, la momentul intrării pe teritoriul austriac, călătorii sunt obligaţi să prezinte confirmarea completării formularului menţionat, în format electronic sau tipărit. În situaţia în care nu este posibilă înregistrarea online, în mod excepţional, se poate opta pentru completarea formularului tipizat şi semnat olograf.

Persoanele exceptate de la măsura înregistrării electronice 

Potrivit MAE, sunt exceptate de la măsura înregistrării electronice prin completarea formularului PTC următoarele categorii de persoane: transportatorii profesionişti de mărfuri, navetiştii, persoanele aflate în tranzit, persoane care participă la evenimente de familie care nu pot fi amânate (spre exemplu: ceremonii funerare).

Carantină de zece zile

De asemenea, sursa citată evidenţiază că pe lângă obligativitatea înregistrării electronice, până la data de 31 martie, persoanele care sosesc în Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile la domiciliu sau într-o locaţie adecvată, imediat după intrarea pe teritoriul austriac, cu suportarea costurilor de către persoana în cauză.

Măsura carantinei poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR-RT sau antigen), efectuat nu mai devreme de a cincea zi de la intrarea în Austria, costurile fiind suportate de către persoanele în cauză. Aceste măsuri se aplică inclusiv turiştilor.

Persoanele exceptate de la măsura carantinei 

Sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care sosesc în Republica Austria din Australia, Finlanda, Grecia, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, Singapore şi Vatican şi prezintă documente justificative care să ateste faptul că în ultimele 10 zile anterior intrării în Austria s-au aflat pe teritoriul statelor respective.

De asemenea, sunt exceptate de la măsura carantinei, cu condiţia prezentării unui test PCR-RT sau antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu rezultat negativ, în limbile germană sau engleză şi prelevat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Austria, următoarele categorii de persoane: personalul diplomatic şi angajaţii organizaţiilor internaţionale, personalul aflat în misiune umanitară, persoanele care intră din motive profesionale, persoanele care călătoresc din motive medicale şi o persoană însoţitoare, cu prezentarea documentelor justificative, persoanele care sosesc pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii, cum este prezentarea la citaţii în procese juridice.

În lipsa rezultatului negativ al unui test, persoanele respective şi cele cu care locuiesc împreună sunt obligate să se supună unei perioade de carantină de 10 zile la domiciliu sau într-o locaţie adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, cu suportarea costurilor de către persoanele în cauză. Măsura carantinei poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 (tip PCR-RT sau antigen) efectuat în perioada carantinei.

Condiții tranzit

Tranzitul este permis în regim permanent, fără oprire (înnoptare) pe teritoriul Republicii Austria, fără aplicarea măsurii de carantină/izolare sau test pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă deplasarea spre statul de destinaţie este justificată. Astfel, autorităţile pot solicita prezentarea unor documente care să asigure intrarea în statul de destinaţie: acte de domiciliu, rezidenţă, drept de şedere, contract de muncă sau orice altă dovadă a necesităţii intrării, de exemplu adeverinţă de tratament medical imperios necesar, de studii etc.

Asistenţă consulară pentru români

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena: 0043 1 503 24 65 şi 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51901 şi www.viena.mae.ro şi informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel