Data publicării:
Inovația medicală: acces, impact, schimbări - DEZBATERE la DC Media Group
Trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DCNewsTV, DCNews, DCMedical, DCBusiness, StiriDiaspora.ro si DefenseRomania.ro, va organiza la data de 16 OCTOMBRIE 2020, DEZBATEREA ONLINE ”Inovația medicală: acces, impact, schimbări”.
Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele DCNewsTV, DCNews și DCMedical, dar și paginile de Facebook și YouTube ale acestora, în intervalul orar 11:00 – 13:30.
Teme de dezbatere
La începutul pandemiei, HIV-SIDA era considerată o boală mortală. Astăzi, noile molecule terapeutice o pot ține sub control, pacientul seropozitiv trăind fără virus în sânge zeci de ani. Timp în care, mai mult ca sigur, se va descoperi leacul acestei maladii.
Studenții la medicină învățau, la începutul acestui secol, că nu există tratament pentru melanomul malign. Astăzi, această formă de cancer poate fi vindecată. Rata de supraviețuire a pacienților cu cancer a crescut, în ultimii 20 de ani, de la 58%, la 83% în țările dezvoltate.
Dispozitivele medicale și organele sintetice, de la inima artificială la exoscheletul cu conexiune neuronală, pot realiza, astăzi, 70% din funcțiile organismului uman. Diagnosticul este tot mai performant, permițând nu doar identificarea unor maladii, ci chiar anticiparea lor, cum ne arată testele oncogenetice BRCA.
În cazul diabetului zaharat, OMS consideră încă din 2015 că există riscul unei ”pandemii” de diabet, prevalența bolii crescând mai ales în țările cu nivel mediu de dezvoltare, așa cum este și România. Cu toate că metodele de diagnostic și tratament au făcut progrese uriașe , diabetul, nediagnosticat la timp sau incorect tratat, reduce dramatic speranța și calitatea vieții, declanșează multiple afecțiuni asociate, cu impact nu doar în sistemului medical, ci și în cel economic sau social. Fie că au vindecat maladii până mai ieri incurabile, fie că au ameliorat semnificativ calitatea vieții pacienților și au crescut semnificativ speranța de viață, soluțiile terapeutice moderne au revoluționat medicina în ultimul deceniu.
Inovația medicală este rezultatul unui efort de cercetare uriaș: pentru o singură moleculă din compoziția unui nou medicament, pentru un nou dispozitiv medical sau un nou test de laborator sunt necesare investiții de aprox. 1 miliard de euro. Siguranța și eficiența noilor tehnologii sunt garantate prin uriașe studii clinice, verificate de lumea științifică și de organismele statale de autorizare și control.
DCMedia Grup propune o masă rotundă care să reunească decidenți, experți, furnizori de soluții terapeutice și reprezentanți ai pacienților, pentru a răspunde la următoarele întrebări:
- cum poate crește accesul pacienților din România la inovația medicală?
- care este impactul economic, social și medical al inovației medicale?
- va modifica revoluția științifică relația medic-pacient?
Listă invitați
- Nelu Tătaru, Ministrul Sanatatii
- Andrei Baciu, Secretar de Stat Ministerul Sănătății
- Adela Cojan, Președinte CNAS
- Diana Păun, Consilier Prezidențial
- Cristian Bușoi, Europarlmentar
- Prof. Romulus Timar, Președinte Societate Diabet
- Prof. Adrian Streinu Cercel, Medic și Cercetător român, Membru al Academiei de Științe Medicale
- Conf. Mariana Mărdărescu, Medic Specialist Boli Infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”
- Prof dr Dana STĂNCULEANU, Președinte Societatea Română de Oncologie
- Iulian Petre, UNOPA, COPAC;
- Cristian Roșu, UNOPA
- Ana Dodea, Pharma
- Cecilia Radu, Pharma
- Laszlo Attila - Președinte Comisia pentru Sănătate publică din Senatul României
- Florin Buicu - Parlamentar
- Adrian Wiener, Comisia pentru Sănătate publică din Senatul României
- Maria Georgescu, Director ARAS
- Dan Zaharescu, Director A.R.P.I.M.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News