Inițiativa România Liberală, platforma făcută "la nervi" a disidenților din PNL
"Inițiativa România Liberală" se înființează astăzi dintr-o coastă a PNL. Liberalii care poartă de luni bune un conflict cu actuala conducere a partidului, Andrei Chiliman și Vlad Moisescu, alături de Dan Cristian Popescu și Diana Tușa, propun "inițierea unui dialog între oamenii cu valori autentic liber-conservatoare" în vederea construirii unei "oferte politice credibile pentru românii liberali". Platforma politico-civică nu și-a trasat încă foarte clar obiectivele, dar politologii anticipează că șansele ca ea să devină un actor important al scenei politice românești sunt reduse.
"E clar că acțiunea asta a lor (a lui Chiliman și Moisescu - n.r) e în continuarea acțiunilor electorale. Nu știu dacă este o platformă făcută la nervi, pentru că 'nervii' ăștia țin de mai multă vreme. Îmi pare rău că se manifestă așa. Este un instrument, depinde cum va fi folosit", a declarat pentru DeCe News istoricul Zoe Petre.
Disensiunile din interiorul PNL datează de anul trecut, iar după Congresul partidului din 22 februarie, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunțat că se retrage din conducere și nu va mai participa la niciunul dintre forurile din care făcea parte, nemulțumit de noul statut adoptat. În timpul alegerilor parlamentare, Crin Antonescu a spus despre edil că a "trădat" partidul, fiind "laș din fire".
Vlad Moisescu a demisionat pe patru februarie din funcția de vicepreședinte al PNL, acuzându-l pe șeful PNL că a decapitat "conducerea organizațiilor de tineret și studenți ale filialei PNL sector 1".
De la mișcare disidentă la forță politică
Sociologul Marius Pieleanu nu vede un viitor politic în noua platformă și crede că soluția liberală ar fi ca nemulțumiții din PNL să se așeze la masa discuțiilor cu Crin Antonescu.
"Evident este făcută dintr-o stare de nervozitate. Inițiatorii sunt eminamente confundați până la identificare cu PNL. E puțin probabil să atragă un număr mare de simpatizanți, pentru a se transforma dintr-o dizidență într-un partid. Eu sper totuși să se calmeze și nervii ăștia să nu dureze. Platforma a apărut din orgoliu, deși PNL stă mai bine ca niciodată în sondaje. Nu se va întâmpla nimic semnificativ", apreciază Pieleanu.
Noile platforme și fundații apar în ultima perioadă pe fondul unei nevoi la nivelul populației de alternative la partidele politice, mai spune sociologul. "După cum arată și sondajele, populația crede că este nevoie de o nouă forță, pe care deocamdată nu pot s-o identific", conchide el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News