Inițiativa Minority SafePack, respinsă de Comisia Europeană. UDMR reacționează acid
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Comisia Europeană respinge Minority SafePack
Comisia Europeană respinge Minority SafePack
Comisia Europeană a respins inițiativa cetățenească Minority SafePack pe fondul lispei de suveranitate asupra statelor membre.

„Minority SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa – este a cincea inițiativă a cetățenilor europeni care a îndeplinit condițiile pentru implementare. Inițiativa caută să îmbunătățească protejarea persoanelor care aparțin minorităților naționale și lingvistice și să întărească diversitatea culturală și lingvistică a Uniunii”, se arată în documentul UE. Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, sprijinea inițiativa cetățenească, iar România a atacat-o fără rezultat la Tribunalul UE.

Nouă măsuri presupunea Minority SafePack în domenii precum reprezentarea europeană a minorităților, educație, cultură, politică regională sau sprijin acordat pentru organizațiile minorităților naționale. Totuși, Comisia Europeană a respins toate punctele organizatorilor din pricina lipsei de competențe din domeniul acesta, fiindcă politicile de acest gen aparțin doar statelor membre.

VEZI ȘI: Victor Ponta vorbește despre Minority SafePack și rolul său în coaliția de guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR.

Reacția UDMR

UDMR a reacționat printr-un comunicat în limba maghiară: „Pe 14 ianuarie, Comisia Europeană a decis să ignore cererile a mai bine de un milion de cetățeni europeni și rezoluția din Parlamentul European, neinițiind legislație care să protejeze minoritățile naționale”.

„Prin decizie, Comisia le-a întors spatele minorităților indigene și celor semnatare, Parlamentului European, care a adoptat o decizie pentru cu majoritate largă, și câtorva guverne susținătoare”, se mai arată în comunicatul formațiunii politice din coaliția de guvernare a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel