Îngrijorător! Preţul cerealelor a scăzut neaşteptat de mult în 2023. Grâul și porumbul sunt cele mai afectate
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prețurile cerealelor scad neașteptat de mult! Grâul și porumbul au atins noi sume neașteptate pentru 2023. Specialiștii din domeniu se tem că este doar începutul.

Prețurile grâului și porumbului sunt în continuare extrem de afectate de creșterea parității euro-dolarului și de activitatea portuară dezamăgitoare din Statele Unite ale Americii. Experții din domeniu se tem că această schimbare reprezintă, de fapt, doar un început sumbru, potrivit datelor Trading Economics.

Scădere considerabilă

Prețurile cerealelor au rămas sub presiune marți, la mijlocul sesiunii pe Euronext. Activitatea portuară din Statele Unite a fost foarte slabă, săptămâna trecută. Noua creștere a parității euro-dolar a subminat și mai mult competitivitatea cerealelor europene față de cele rusești. Condițiile climatice uscate și calde din Argentina rămân o sursă de îngrijorare și ar putea duce la scăderea potențialului de producție al țării.

Prețurile grâului și porumbului pierd între 3,25 euro și 4,25 euro și de data aceasta. Mai exact, conform datelor publicate în cursul zilei de azi, prețul grâului Euronext cu scadență în martie 2023 a scăzut cu 4,25 EUR/t și a ajuns la 292,25 EUR/t. De partea cealaltă, prețul pentru grâul cu contractul în mai 2023 a pierdut 4 EUR/t, ajungând la 290,25 EUR/t.

Analiștii din domeniu se tem că o modificare de prețuri la început de 2023 este doar începutul și că se anunță cu adevărat un an dificil atât pentru producătorii de cereale, cât și pentru agricultori. De altfel, conform ultimelor informații, se pare că prețul acordat porumbului Euronext cu livrarea în martie 2023 a scăzut cu 3,25 €/t, vânzându-se cu 284,5 €/t. De partea cealaltă, prețul acordat porumbului cu termenul din iunie 2023 a scăzut cu 3,25 €/t, vânzându-se cu 285 €/t.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel