Inflaţie record în Ungaria! Oamenii nu au bani de zile negre
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Inflația afectează Ungaria mai mult decât alte ţări europene, iar la inflaţia-record contribuie şi faptul că populaţia are mai puține posibilităţi de economisire, potrivit Sondajului European Privind Plățile Consumatorilor.

În noiembrie anul trecut, rata de deteriorare a forintului a fost cea mai mare în Uniunea Europeană: a ajuns la 22,5%, preţurile alimentelor suferind o creştere cu aproape 44% în comparaţie cu un an în urmă, relatează Nepszava citat de Rador.

Nu e loc de economii

Sondajul realizat anual de Grupul Intrum, o companie de recuperare de creanţe, indică faptul că inflaţia afectează Ungaria mai mult decât celelalte ţări europene. Compania a întrebat peste 24.000 de cetăţeni din 24 de țări europene, inclusiv din Ungaria, despre cum a evoluat situaţia lor financiară în ultimul an și cum fac față dificultăților cauzate de creșterea prețurilor. 65% dintre respondenţii din Ungaria au spus că inflația afectează grav veniturile din gospodării. În comparaţie cu populaţia Ungariei doar grecii suferă mai mult din cauza inflației, 66% o percep ca o problemă gravă.

Se strânge cureaua

Din cauza inflaţiei în creştere, consumatorii de peste tot încearcă să-și reducă cheltuielile. În timp ce 62% dintre consumatorii europeni au declarat că alocă mai puţini bani pentru cheltuieli neesenţiale – de exemplu pe abonamente digitale sau preferă să bea cafeaua acasă -, în Ungaria acest procent este cel mai mic din Europa, doar 44%. Ceea ce nu se referă la faptul că conștientizarea financiară a populaţiei ungare ar fi cu atât mai deficitară, mai cu seamă că o parte importantă a populației nu are cheltuieli inutile care ar putea fi reduse, a subliniat Judit Üveges, directorul de vânzări al Intrum, care a amintit că mare parte a coşului de consum al KSH (Oficiul Central de Statistică al Ungariei) a fost şi până acum alcătuit de produsele alimentare, utilităţi şi combustibili, respectiv costuri la care cu greu se poate renunţa.

Reamintim că în Ungaria cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la alimente şi energie şi este de aşteptat ca problema să se agraveze din cauza eliminării plafonului la benzină, la începutul lunii decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel