Inflația scade, prețul petrolului crește. „Șoc după șoc după șoc!”
Află care sunt valorile publicate de Biroul Australian de Statistică.
Datele de azi de la Biroul Australian de Statistică arată că inflația a scăzut în trimestrul septembrie pentru al treilea trimestru consecutiv.
Cu toate acestea, prețul petrolului a rămas neplăcut de ridicat.
După ce a atins un maxim de 7,8% la sfârșitul anului 2022, inflația anuală, măsurată prin indicele trimestrial, a scăzut la 7% în trimestrul martie, a scăzut și mai mult la 6% în trimestrul iunie și acum a scăzut la 5,4% în trimestrul septembrie.
Aceste rezultate trimestriale sunt consistente cu măsura mai experimentală lunară, care arată, de asemenea, că inflația anuală a scăzut de la decembrie.
Din această măsură, inflația anuală a scăzut în general de la decembrie, dar a crescut de la minimul de 4,9% în iulie, ajungând la 5,6% în septembrie, în mare parte ca urmare a creșterii prețurilor la petrol și chirie.
În trimestrul septembrie, inflația a fost redusă de scăderile prețurilor la fructe și legume.
Biroul a declarat că o iarnă neobișnuit de caldă a îmbunătățit recoltele de legume pentru salată, cum ar fi roșiile, ardeii capia și salata, și a crescut aprovizionarea cu fructe de pădure, dar a contribuit la creșteri la prețurilor la asigurări (14,7% în ultimul an până în septembrie), servicii medicale (5,4%) și petrol (7,9%).
În ceea ce privește reducerea inflației în trimestrul septembrie, trei măsuri bugetare pe care Trezorierul Jim Chalmers a declarat că au avut un efect combinat de scădere a inflației cu 0,5 puncte procentuale:
- prețurile la electricitate au crescut cu 4,2% în trimestrul septembrie. Biroul a declarat că, fără rabaturile anunțate în buget, creșterea ar fi fost de 18,6%.
- prețurile la îngrijirea copiilor au scăzut cu 13,2% în trimestru. Biroul a declarat că, fără subvențiile introduse în iulie, acestea ar fi crescut cu 6,7%.
- prețurile la chirie au crescut cu 2,2% în trimestru. Biroul a declarat că, fără creșterea ajutorului pentru chirie anunțată în bugetul din mai, creșterea ar fi fost de 2,5%.
Pentru a avea o idee mai bună despre ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista mișcări neobișnuite și exagerate, biroul calculează ceea ce numește o măsură medie tăiată a "inflației subiacente".
Aceasta exclude cele 15% dintre prețuri care au crescut cel mai mult în trimestru (în special petrolul) și cele 15% dintre prețuri care au crescut cel mai puțin sau au scăzut. Urmărită cu atenție de Banca Rezervei, arată, de asemenea, că inflația scade, ajungând la 5,2%.
Scăderea inflației din Australia din 2022 este în concordanță cu scăderile din alte țări occidentale, inclusiv Statele Unite, Canada și Regatul Unit.
Acestea au fost provocate de relaxarea blocajelor de aprovizionare și de încetinirea activității economice ca răspuns la ratele mai mari ale dobânzilor și au stagnat recent ca urmare a creșterii prețurilor la petrol.
(Într-o țară care nu este reprezentată grafic, China, nu a existat aproape nicio creștere a prețurilor în ultimul an, rezultând o rată a inflației aproape de zero.)
Petrolul este tot mai scump
Prețurile globale ale petrolului au crescut semnificativ în iulie, după ce Arabia Saudită și Rusia au decis să reducă producția, la un an și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la petrol în februarie 2022.
În cuvintele noii guvernatoare a Băncii Rezervei, Michele Bullock, lumea continuă să fie lovită cu „șoc după șoc după șoc”.
Ce se întâmplă de acum în Australia va depinde nu doar de prețul global al petrolului, exprimat în dolari americani, ci și de cursul de schimb dintre dolarul american și dolarul australian, care a scăzut cu 6% din iulie, ceea ce a dus la creșterea prețului petrolului în dolari australieni.
Vestea bună, până acum, este că de la sfârșitul lui septembrie (de la perioada acoperită de datele privind inflația eliberate astăzi), prețul petrolului a scăzut.
Unde vor merge de aici va depinde în mare parte de extinderea conflictului Israel-Gaza în țările producătoare de petrol.
Cu excepția prețurilor la petrol, presiunile inflaționiste par să se atenueze în Australia.
Majorările ratei dobânzii orchestrare de Banca Rezervei au redus cheltuielile și încă nu și-au produs pe deplin impactul.
Deși declinul ratei șomajului din ultimul deceniu pare să se fi oprit, nu există semne ale unei creșteri alarmante a salariilor.
În minutele ședinței sale din octombrie, Banca Rezervei a indicat că va examina cu atenție cifrele de astăzi privind inflația când se va întâlni din nou pe 7 noiembrie, la Melbourne Cup Day, avertizând că are o toleranță scăzută pentru o revenire mai lentă a inflației la ținta stabilită decât cea așteptată în prezent.
Astăzi, Trezorierul Jim Chalmers a declarat că punctul de vedere al departamentului său este că perspectivele privind inflația nu s-au schimbat semnificativ.
Banca va publica noile sale previziuni pe 10 noiembrie. Lotul anterior, din august, a avut inflația scăzând de la 6% în iunie la puțin peste 4% în decembrie.
Cu toate că rezultatul de astăzi de 5,4% este puțin peste această traiectorie, măsura de bază de 5,2% este aproape pe drum.
Acest lucru înseamnă că, deși poate face membrii consiliului și mai anxioși, cifra de astăzi privind inflația probabil nu a făcut o majorare suplimentară a ratei dobânzii mai probabilă.
Desigur, ceea ce face consiliul este la latitudinea lui. Acesta va decide peste două săptămâni, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News