Inflaţia din zona euro a scăzut în iulie la 2,5%
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
euro
euro

Inflaţia anuală din zona euro a scăzut în luna iulie la 2,5%, de la 2,7% în iunie, dar a rămas peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%, potrivit estimărilor preliminare prezentate vineri de Eurostat.

Biroul de statistică al Uniunii Europene va publica informaţii detaliate privind inflaţia pe 17 august, scrie Mediafax.

Inflaţia s-a menţinut peste ţinta BCE pentru cea de-a opta lună consecutiv, din cauza creşterii preţurilor la energie, care a determinat companiile să transfere costurile mai mari către consumatori, transmite Bloomberg.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica o inflaţie de 2,7% în iulie în zona euro, similară cu cea din iunie.

Creşterea cu 6% a costurilor cu petrolul de la începutul acestui an afectează puterea de cumpărare şi determină companiile să majoreze preţurile pentru a-şi proteja profiturile, afectate pe de altă parte şi de revenirea economică tot mai anemică.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat pe 7 iulie că presiunile inflaţioniste ar putea începe să împingă pretenţiile salariale în sus şi să declanşeze un trend pozitiv persistent al inflaţiei. BCE a ridicat în iulie dobânzile pentru a doua oară în acest an.

Moneda euro se tranzacţiona vineri pe pieţele internaţionale la 1,4286 dolari, în scădere cu 0,3% faţă de închiderea de joi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel