Data actualizării:
Data publicării:

Înființarea DGPI, ordonanță de urgență privind organizarea și funcționarea structurii

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Politica
WhatsApp

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) a MAI, a anunţat ministrul Dragoş Tudorache. Ministrul   a subliniat că arhiva şi listele de acoperiţi vor rămâne în cadrul noii structuri a MAI şi nu vor fi transferate către alte instituţii ale statului. 

"Creăm, practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcţionarea acestei structuri", a explicat Dragoş Tudorache, într-un briefing la Palatul Victoria. 

Personalul care va lucra în această structură va fi în mare parte militar. 

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, înfiinţarea DGPI a fost una dintre priorităţile pe care le-a anunţat la începutul mandatului său şi care a reieşit "din realităţile apărute în decursul timpului şi, mai ales, în acest an în ceea ce priveşte funcţionarea acestei structuri". 

Ce se întâmplă cu acoperiții" DIPI

Arhiva şi listele cu acoperiţi gestionate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) vor fi preluate de Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a anunţat miercuri ministrul Dragoş Tudorache. 

Potrivit acestuia, securizarea arhivelor este un element foarte important al ordonanţei de urgenţă adoptate miercuri de Guvern, prin care a fost înfiinţată DGPI. 

"În zilele următoare, prin ordin de ministru, voi lua măsuri specifice şi foarte stricte pentru a asigura securizarea arhivelor, securizarea echipamentelor, materialului cu care această structură funcţionează", a afirmat Tudorache, într-un briefing la Palatul Victoria. 

Structura, sub control parlamentar

În ceea ce priveşte controlul parlamentar al DGPI, Tudorache a spus că acesta se va înscrie "pe două paliere". 

"Este un control parlamentar pasiv, prin faptul că (...) ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structuri atunci când i se cere. (...) (OUG - n.r.) Introduce şi un element proactiv, deoarece creează posibilitatea ca Parlamentul să realizeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face de altfel şi pentru celelalte servicii de informaţii ale statului, SRI, SIE sau SPP", a spus Dragoş Tudorache. 

Despre militarizare

Totodată, acesta a arătat că OUG creează nişte mecanisme de integritate foarte clare pentru personalul care lucrează în această structură. 

"Aici intervine şi elementul care a captat foarte mult atenţia publică în ultimele zile, şi anume caracterul militarizat al acestei structuri. E vorba (...) de faptul că personalul care va lucra în această structură în mare parte va fi personal militar şi acest element (...) aduce un element de credibilitate, de rigoare, de ordine şi de garanţii suplimentare, atât pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, care este supus activităţii acestei structuri, cât şi pentru coerenţa cu care structura nouă a Ministerului de Interne va interacţiona, va lucra cu celelalte servicii de informaţii ale statului", a mai afirmat Tudorache, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel