Data publicării:
COVID-19. JUMĂTATE dintre victime, ucise de infecţii NOSOCOMIALE
Criza COVID-19 a unit cercetătorii din întreaga lume în cursa pentru găsirea unui vaccin. Însă pandemia scoate din nou la iveală un pericol prezent în mai toate spitalele din lume: infecţiile nosocomiale.
Infecţiile nosocomiale sunt deja responsabile de moartea a sute de mii de oameni din întreaga lume şi ameninţă să complice situaţia pacienţilor COVID-19. Şi asta pentru că nu pot fi tratate cu antibiotice.
Însă infecţiile nosocomiale nu au reuşit, cumva, să atragă atenţia omenirii precum SARS-COV2 şi se transformă, astfel, într-o ameninţare globală emergentă. Doar în SUA, sunt 2,8 milioane de infectări cu astfel de bacterii rezistente la antibiotice în fiecare an şi 35.000 de decese, dar specialiştii se tem că numerele sunt mult mai mari. Aceste aşa numite superbacterii se găsesc, culmea, în spitale şi în clinici medicale, punând toţi pacienţii în mare pericol.
Cine sunt pacienţii expuşi la infecţii nosocomiale
Cei mai expuşi la aceste superbacterii sunt cei care au deja o stare general slăbită, pacienţi cu diverse infecţii virale sau chiar cu COVID-19. Gripa Aviară, spre exemplu, a luat 300.000 de vieţi la nivel global. Multe dintre ele, însă, (între 29 şi 55 la sută) au fost cauzate de infecţii nosocomiale din spitale, potrivit Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din SUA.
De altfel, unele studii au arătat că 1 din 7 pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 a contractat o a doua infecţie bacterială, iar 50 la sută dintre pacienţii care au murit aveau astfel de infecţii nosocomiale. Într-o lume perfectă, scrie statnews.com, am avea mereu noi antibiotice care să lupte cu astfel de infecţii. Însă dezvoltarea unor antibiotice durează ani buni şi costurile sunt imense, iar bugetele alocate de Guverne pentru Sănătate descurajează folosirea unor noi antibiotice, din cauza preţurilor, chiar şi atunci când pacienţii au nevoie de ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News