Infecțiile fungice se răspândesc într-un ritm „alarmant”, în SUA. Autoritățile americane de sănătate sunt în alertă; cazurile s-au dublat
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
O infecție fungică mortală, greu de tratat, se răspândește într-un ritm „alarmant”, susțin Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.  

Cazurile din SUA aproape s-au dublat în 2021, de la 756 la 1.471, spune raportul CDC.

Oamenii sănătoși nu sunt expuși riscului de a avea Candida auris, dar cei cu un sistem imunitar slab sau care folosesc dispozitive medicale cum ar fi ventilatoare sau catetere pot suferi o boală gravă sau pot muri.

Majoritatea cazurilor testate au fost imune la tratamentul antifungic, scrie BBC.

Din acest motiv, CDC a numit-o o „amenințare urgentă împotriva rezistenței antimicrobiene”. Mulți pacienți se află în spitale și aziluri de bătrâni.

Unul din trei pacienți cu infecții invazive moare, dar poate fi dificil să se evalueze rolul exact pe care l-a jucat Candida auris la pacienții vulnerabili, a spus epidemiologul CDC, Dr Meghan Lyman, autorul principal al raportului.

Infecția a fost raportată pentru prima dată în SUA, în 2016. Cea mai rapidă creștere a cazurilor a fost din 2020 până în 2021, potrivit datelor CDC care au fost publicate în Annals of Internal Medicine.

Un alt motiv de îngrijorare a fost creșterea cazurilor care au devenit „rezistente la echinocandine”, medicamentul antifungic cel mai recomandat pentru tratamentul infecției.

CDC atribuie creșterea prevenției slabe a infecțiilor la unitățile de asistență medicală și eforturilor sporite de screening.

De asemenea, situația s-ar putea să se fi înrăutățit din cauza presiunii asupra sistemelor de sănătate în timpul pandemiei de Covid-19.

Dr Lyman, a declarat pentru CBS News că creșterea „subliniază nevoia unei supravegheri continue, a capacității extinse de laborator, a unor teste de diagnostic mai rapide și a aderării la prevenirea și controlul infecțiilor dovedite”.

Alte țări au observat, de asemenea, o creștere a cazurilor de Candida auris.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a inclus infecția pe lista de „agenti patogeni fungici prioritari”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel