Inerția de somn și somnolența. Probleme cu trezitul dimineața?
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Inerția de somn și somnolența te pot da peste cap întreaga zi
Inerția de somn și somnolența te pot da peste cap întreaga zi
Inerția de somn este ceva cu care vă puteți întâlni aproape în fiecare dimineață când vă treziți - acea dorință puternică, aproape irezistibilă, de a vă culca la loc și acea somnolența incredibilă care vă încețoșează mintea. Dar de ce se întâmplă și cât de periculoase sunt?

Abia te-ai trezit dar simți nevoia să te culci din nou? Starea se numește inerția de somn sau inerția somnului și, chiar și după ce te ridici, s-ar putea să te simți slăbit și somnoros și să ai aceeași dorință de a te băga din nou, în pat. Starea poate face foarte dificilă trezirea și împiedică funcționarea la cote maxime în timpul zilei.

Inerția de somn a fost descrisă pentru prima dată în rândul piloților Forțelor Aeriene din SUA în anii 1950. Piloții care stăteau ore în șir adesea în cabina avioanelor lor, gata să decoleze la un moment dat. S-a constatat că, dacă acești piloți dormeau când suna alarma, la trezire făceau greșeli simple, mințile lor fiind încă încețoșate, și cu o dorință de a adormi la loc, notează experții de la verywellhealth.com.

Inerția se referă la conceptul fizicii că un obiect rezistă în mod natural schimbărilor față de starea sa de mișcare. O minge care se rostogolește pe un deal va continua să se rostogolească, iar una în repaus încearcă să rămână în repaus, dacă nu se aplică alte forțe pentru a-i modifica starea. Aplicând conceptul de inerție la somn, atunci când dormiți, creierul dumneavoastră va rămâne la fel de adormit dacă nu faci ceva ca să-l trezești.

Inerția de somn, simptome

Acest fenomen duce la somnolență, tulburări cognitive și psihomotorii care pot apărea imediat după trezire. Deși cei mai mulți dintre noi nu zboară cu avioane militare, inerția de somn ne afectează abilitatea de a lua decizii sau de a efectua activități complexe imediat după ce ne-am trezit.

De exemplu, poate fi dificil să conduceți mașina în siguranță, dimineața, imediat după trezire. S-ar putea să aveți, de asemenea, un sentiment de profundă încețoșare mentală. Iar dorința puternică de a reveni în pat, ca să mai doriți un pic, poate provoca exact acest lucru, ceea ce duce episoade de somnolență irezistibile.

Cauzele inerției de somn

Aceste simptome – ale somnolenței - cel mai frecvent se vor produce la trezirea bruscă, în special din somn adânc sau somn cu unde lente, în prima parte a nopții sau când durata somnului este insuficientă (adică ai dormit prea puțin).

Deprivarea de somn poate face foarte dificilă și trezirea. Normal, un adult trebuie să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte. Deprivarea însemană și faptul că ți-ai programat ceasul să te trezească mai devreme decât în mod normal, pentru că trebuie să pleci mai devreme de acasă din orice motiv.

Simptomele inerției de somn pot persista de la minute până la o oră sau chiar mai mult, după trezire. Deți nu este pe deplin înțeleasă, o teorie sugerează că inerția de somn este cauzată de acumularea unui neurotransmițător numit adenozin în creier în timpul somnului non-REM, care duce la sentimente de somnolență.

Starea poate fi agravată de tulburările de somn, cum ar fi apneea de somn și tulburările adormire-trezire. Apnea tulbura calitatea somnului, acesta fiind fragmentat ca să poți să-ți restabilești respirația. Afecțiunea este asociată adesea cu episoade de sforăit, respirație întreruptă sau sufocare, pauze mici de respirație, nevoia de urinare frecventă pe timp de noapte, scrâșnirea dinților, insomnie inclusiv trezirea dimineața devreme și alte simptome.

Tulburările sau întârzierea adormire-trezire presupune insomnie sau capacitatea naturală de a adormi mai târziu decât ora normală, noaptea. Deseori începe și se manifestă în adolescență, dar poate persista pe tot parcursul vieții. O persoană afectată nu poate adormi până la 2-3 noaptea sau mai târziu, spre exemplu. Și dimineața îi este dificil să se trezească. Acest lucru o poate transforma într-o pasăre d enoapte sau bufniță, și orice încercare de a se trezi mai devreme e zadarnică sau extrem d egrea, în cel mai bun caz.

Deprivarea de somn poate duce și la alte simptome. Hipersomnia idiopatică sau somnolența datorată unei cauze necunoscute pot contribui, de asemenea, la inerția de somn.

Tratament

Este important să optimizați cantitatea de somn, astfel încât aceasta să fie suficientă pentru a vă satisface nevoi organismului și calitatea odihnii. Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de odihnă în fiecare seară pentru a se simți bine. Adulții mai în vârstă pot dormi mai puțin, probabil că nu au nevoie de mai mult de opt ore.

Orice tulburări de somn co-existente, cum ar fi apneea de somn, ar trebui tratate eficient. Aceste tratamente vor spori calitatea somnului care, la rândul său, va reduce somnolența dimineața și inerția de somn. În plus, pentru unii oameni funcționează și folosirea unei alarme cu repetiție, care îi trezește într-un interval de timp și va determina o trezire lentă, chiar dacă în etape, dar vor avea timp să se miște și să scape de somnolență.

Expunerea la lumina soarelui de dimineață poate fi o altă metodă eficientă de trezire și de evitare a senzației de somnolență. Ajută la inițierea ritmului normal circadian. Ca o ultimă soluție pentru inerția de somn, cofeina și alte substanțe energizante (cu prescripție și doar la recomandarea medicului), cum ar fi medicamentele stimulative, pot contribui la depășirea somnolenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel