INEDIT! Mamele ar putea primi dreptul să voteze şi pentru copiii lor. În Ungaria
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ALEGERI LOCALE - TURUL DOI - STEFANESTI
ALEGERI LOCALE - TURUL DOI - STEFANESTI

În urma unui proiect iniţiat de Fidesz, partidul aflat la putere în Ungaria, mamele ar putea primi dreptul de a vota şi pentru copiii lor. Proiectul a stârnit deja controverse în mediile occidentale.

Este o mişcare fără precedent în democraţia modernă. Noul guvern al Ungariei ia în considerare să ofere mamelor cu copii mici mai multe voturi la alegeri, informează publicaţia britanică The Guardian.

.Szájer spune că a fost inspirat de opera demograful american Paul Demeny care a dezvoltat conceptul în 1986. Conform sistemului lui Demeny, fiecărui părinte i se acordă jumătate de vot în plus pentru fiecare copil, ceea ce ar permite împărţirea unui vot în cazul în care părinţii au opţiuni politice diferite. 

Teoria lui Demeny a fost luată în discuţie în Germania şi în Japonia în anii 2000 ca şi soluţie la preocupările legate de faptul că dezvoltarea socială este făcută mai degrabă în favoarea familiilor mai în vârstă decât în favoarea celor tinere. În martie, Centrul de studii Intergeneraţionale de la Universitatea din Hitotsubashi chiar a susţinut o conferinţă pe tema asta.

„Circa 20% din populaţie sunt copii”, spune József Szájer, parlamentar şi lider al Fidesz. “Asta reprezintă un grup considerabil care nu este reprezentat. Interesul acestor generaţii următoare nu este reprezentat în luarea deciziilor. Ştim că la prima vedere ideea pare neobişnuită, dar în anii ’50 era neobişnuit să oferi voturi negrilor, acum 100 de ani era neobişnuit ca femeile să voteze”, spune acesta.

Noua Constituţie pe care Fidesz a impus-o include articole care protejează viaţa unui fetus începând de la concepere şi care conservă instituţia căsătoriei între bărbaţi şi femei.

În timp ce propunerea este susţinută de premierul Orban Viktor şi de liderul parlamentarilor Fidesz, nu toată lumea din partid o îmbrăţişează, susţine The Guardian. Europarlamentarul Fidez Schöpflin nu crede că ideea va mai reveni în discuţie în viitorul apropiat şi că aceasta este un proiect respins de “elitele Fidesz”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel