Data publicării:

Îndulcitorii fără zahăr, revizuiți de OMS. Pe termen lung, pot duce chiar la boli de inimă sau deces

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr.

Ghidul OMS se bazează pe constatările unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile, care sugerează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulţi sau copii. Rezultatele revizuirii sugerează, de asemenea, că pot exista efecte potenţiale nedorite de la utilizarea pe termen lung a NSS, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare şi mortalitate la adulţi.

"Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutăţii pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele şi băuturile neîndulcite", a spus Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară. "NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutriţională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceaţa dietei, cât mai devreme în viaţă, pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea", a precizat el, potrivit Agerpres.

Despre ce îndulcitori este vorba

Recomandarea se aplică tuturor persoanelor, cu excepţia persoanelor cu diabet preexistent şi include toţi îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri şi care se găsesc în alimente şi băuturi fabricate sau vânduţi pentru a fi adăugaţi la alimente şi băuturi de către consumatori. NSS includ de obicei acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharina, sucraloza, stevie şi derivaţi de stevie.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală şi de igienă care conţin NSS, cum ar fi pasta de dinţi, crema pentru piele şi medicamente, sau zaharurilor cu conţinut scăzut de calorii şi alcoolilor de zahar (polioli), care sunt zaharuri sau derivaţi ai zahărului care conţin calorii şi, prin urmare, nu sunt considerate NSS. 

Citește și:

Diferența dintre ștevie și stevie. Beneficiile și proprietățile celor două plante

Mulți oameni încurcă ștevia românească cu stevia, fără să știe că cele două sunt două plante diferite. Din ștevie românii fac diferite mâncăruri: ciorbe, mâncăruri scăzute cu carne sau chiar sarmalele. Stevia, în schimb, este un îndulcitor natural

Ștevia românească (Rumex patientia, Rumex alpinus) este o plantă angiospermă din genul Rumex, familia Polygonaceae. Alte denumiri populare ale șteviei sunt dragomir, urzica-raței, brustan, dragavei, dragaveică, crestățea, hrenuț, limba-boului și măcrișul-cucului. Este o plantă perenă, foarte răspândită în România, crește spontan primăvara, pe pășunile din zonele de deal și de munte, în jurul stânelor, în grădinile necultivate, scrie Wikipedia.

Stevia rebaudiana este o plantă din genul Stevia. Din frunzele de stevia dulce se obțin produse cu calitate de îndulcitori: frunze uscate, pudră și extract. Stevia rebaudiana este de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Este acalorică și nu conține carbohidrați. Citește mai departe>>

Image by 8photo on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel