Data publicării:

Închisorile din Grecia, supraaglomerate. Consiliul Europei: Un afront la adresa demnităţii umane

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Închisorile din Grecia, supraaglomerate. Consiliul Europei: Un afront la adresa demnităţii umane / Foto: Pixabay, de Fifaliana Joy
Închisorile din Grecia, supraaglomerate. Consiliul Europei: Un afront la adresa demnităţii umane / Foto: Pixabay, de Fifaliana Joy

Consiliul Europei critică închisorile supraaglomerate din Grecia.

Consiliul Europei a criticat închisorile supraaglomerate din Grecia şi condiţiile de viaţă din acestea care reprezintă "un afront la adresa demnităţii umane", într-un raport publicat vineri, relatează Agerpres, citând AFP.

Raportul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Degradante (CPT) al Consiliului Europei a fost realizat în urma a două săptămâni de vizite, la sfârşitul anului 2021, la cinci închisori: la Korydallos - cea mai mare, lângă Atena -, la Nigrita (nord), şi în insulele Kos, Chios şi Corfu.

Raportul, care evaluează condiţiile din închisori la zece ani după recomandările făcute de CPT, constată "o suprapopulare şi condiţii precare de detenţie, violenţe între deţinuţi, lipsa gravă de personal şi servicii de sănătate inadecvate".

Grad de ocupare de 110% în închisorile din Grecia



În cadrul vizitei efectuate la sfârşitul anului 2021, "Grecia număra 11.182 de deţinuţi pe 10.175 de locuri, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 110%", notează raportul.

Din 34 de penitenciare, 24 erau supraaglomerate şi cincisprezece dintre ele aveau un grad de ocupare mai mare de 130%, se precizează în raport.

CPT a subliniat progresul în îngrijirea medicală a deţinuţilor prin creşterea numărului de personal medical din penitenciare, însă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu "lipsa unor investigaţii amănunţite cu privire la decesele produse în arest" şi cu lipsa "activităţilor constructive" oferite deţinuţilor în vederea reintegrării lor în societate.

Recomandări pentru Grecia



Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor Degradante al CoE recomandă Greciei să recurgă mai des la "folosirea pedepselor alternative la închisoare", "să adopte măsuri pentru a facilita reintegrarea socială" şi "o mai bună repartizare a deţinuţilor între penitenciare".

Într-un răspuns adresat comitetului, guvernul elen a dat asigurări că va intensifica transferurile către închisorile mai puţin aglomerate şi va elabora un "plan strategic reevaluat" pe baza recomandărilor CPT.

Autorităţile elene au explicat, de asemenea, că iniţiativele de reintegrare şi reeducare pentru deţinuţi au fost perturbate de pandemia de coronavirus.

Motivul incredibil pentru care deținuții au incendiat un penitenciar din Italia

Alarma a fost dată când mai mulţi deţinuţi au dat foc cearşafurilor şi saltelelor din celule, iar flăcările şi fumul s-au extins imediat, ceea ce a obligat conducerea centrului penitenciar să ordoneze evacuarea totală a două etaje, în timp ce forţele de ordine au întărit măsurile de securitate în întreaga închisoare.

”În jurul orei 22.00, ieri, unii deținuți ai Penitenciarului Cremona, se pare pentru a protesta din cauza neadministrarii unui psihotrop, au incendiat celulele respective. Flăcările s-au extins implicând două secții de închisoare de pe două etaje ale clădirii, al doilea și al treilea, fiind necesară evacuarea a aproximativ 80 de spații închise.

Detașamentul de Pompieri, care a intervenit în sprijinul Poliției Penitenciarelor, ar fi avut nevoie de câteva ore pentru a stinge incendiul. Închisoarea este păzită extern de poliție”. Acest lucru a fost raportat de Gennarino De Fazio, secretarul general al Poliției Penitenciarelor UILPA potrivit Il Giorno. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel