Data publicării:

Încetarea focului în Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor, solicitări din cererea comună a UE

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Uniunea Europeană cere încetarea focului în Fâșia Gaza, unde milioane de civili se află la limita supraviețuirii.

Uniunea Europeană a emis, în premieră, o cerere comună pentru o încetare a focului, precum și pentru eliberarea tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza. Cererea liderilor UE a fost făcută în cadrul unui summit-ului comun de joi, informează dpa, scrie Agerpres.

”Consiliul European solicită o pauză umanitară imediată, care să conducă la o încetare durabilă a focului, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și furnizarea de ajutor umanitar”, conform acestui text care, de asemenea, solicită Israelului ”să nu realizeze o operațiune terestră în Rafah”, în sudul Fâșiei Gaza, unde sunt refugiați sute de mii de locuitori, conform AFP.

Declarația conține, de asemenea, condamnări repetate ale atacurilor Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

În luna octombrie, liderii UE au reușit doar să ceară ”coridoare și pauze umanitare” în Fâșia Gaza care să permită ajutoarelor să ajungă la civilii palestinieni.

Irlanda, Spania și Belgia sunt țările membre care au făcut eforturi pentru încetarea focului la summit-ul de la Bruxelles.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord cu apelurile, după ce s-a opus anterior încetării focului în luna octombrie, invocând dreptul Israelului de apărare împotriva atacurilor Hamas.

Milioane de palestinieni, la limita supraviețuirii

Reamintim că în octombrie 2023, în urma atacului grupării Hamas, unul dintre cele mai sângeroase din ultimii 50 de ani, peste 1.160 de persoane, majoritatea civili, au murit, iar peste 250 de persoane au fost răpite, multe dintre acestea fiind încă ținute ostatice.

De partea cealaltă, raidurile aeriene și terestre ale armatei israeliene, ca răspuns în Fâșia Gaza, s-au soldat până acum cu moartea a 31.000 de palestinieni, afirmă oficiali din Gaza.

Conflictul a determinat de asemenea refugierea celei mai mari părți din populația de 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza, iar ONU estimează că un sfert din populația teritoriului riscă să moară de foame.

Citește și: Australia, avertisment pentru Israel în conflictul din Gaza: Dacă nu-și schimbă abordarea, va continua să piardă sprijinul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel