Începe Strada de Carte, a IX-a ediție
Sub deviza „Plimbă-ți masca pe Strada de C`Arte!” începe a IX-a ediție a festivalului organizat anual de Biblioteca Centrală Universitară Carol I.
âBiblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundația Universitară „Carol I” și Muzeul Național al Literaturii Române organizează în perioada 23-27 septembrie 2020, ediția a IX-a a Festivalului Strada de C`Arte, oferind un mix remarcabil al artelor și științelor, devenind timp de 5 zile cea mai semnificativă cameră urbană cultural-educațională a României, construită în jurul Sufrageriei de Carte organizată de APLER.
Condiții speciale cauzate de pandemie
„Îndrăznim să organizăm acest festival și în acest an trist și complicat pentru noi toți, din cauza pandemiei pe care o traversăm ca pe o vale a deșertului și a deșertăciunii. Ne-am pregătit cu 1000 de măști elegante, tot atâtea sticluțe cu dezinfectant, benzi despărțitoare și dispensere, săgeți pentru a îndruma fluxurile de circulație, marcarea locurilor care pot fi ocupate de public, atât în zona statuii lui Carol I, cât și la interior. Am ajuns la ediția a IX-a și remarcăm că există o mare așteptare atât a artiștilor și autorilor, cât și a publicului, o sete de a ne revedea, desigur cu mască și de a ne auzi, desigur de la 2-3 metri. Așadar, avem mai multe lansări de carte decât de obicei, pentru că lumea a scris și a publicat în acest an, însă noile volume au rămas evenimente cvasi-private. De asemenea, ne-am străduit să facem o punte între artiștii consacrați, stele ale scenelor și tânăra generație, aflată la început de carieră” - a declarat Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, inițiatoarea și promotoarea festivalului.
Efortul de a organiza evenimente inovatoare
Elementele inovatoare ale acestei ediții se vor oglindi în 8 lansări de carte, 7 proiecții de film, 6 evenimente teatrale și recitaluri de excepție, 5 expoziții, 4 concerte, 3 lecturi publice, 2 dezbateri, precum și o experiență poetică hybrid, care va interconecta poeți aflați în cele patru Biblioteci Centrale Universitare din țară. Avanpremiera festivalului va avea loc miercuri, 23 septembrie, începând cu ora 18.00, în Aula BCU „Carol I” cu un recital de excepție susținut de George Mihăiță și Horațiu Mălăele. Vizitatorii se vor putea bucura de un spectacol extraordinar Pianul cu Poeme susținut de Daniela Nane, dar și un Recital Regal susținut de Lamia Beligan și Marius Bodochi la Balconul Salonului Carol I. Dincolo de numele celebrilor artiști menționați, la această ediție, vor participa și mulți tineri aflați la început de carieră literară, muzicală și teatrală, astfel Trupa ART ON & Fresh Jazz Concert vor fi prezenți în zona statuii Regelui Carol I. Un eveniment remarcabil va fi și dezbaterea profesională extrem de actuală referitoare la Rolul bibliotecilor în noua paradigmă digitală de învățare. La această masă rotundă, moderată de Mireille Rădoi, se va lansa volumul Educația prin E-learning, autori: Doina Banciu, Ben-Oni Ardelean, Larisa Ivașcu, Daniel Fodorean și care va avea drept invitați speciali: prof. univ. dr. Adrian Badea, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, prof. univ. dr. Romiță Iucu.
Pe toată perioada festivalului vă puteți bucura de standul oferit de MNLR & BCU „Carol I”- Ia o carte, ca să ai parte, cabina foto SmileBox și proiecții de filme documentare. Acest maraton cultural se va desfășura cu respectarea integrală a măsurilor legale, impuse de situația actuală.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și desfășurat cu sprijinul: Transgaz, Exim Bank, British American Tobacco și Marea Lojă Națională a României. Aflați mai multe pe stradadecarte.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News